važan praznik

Vernici izgovaraju posebne reči: Danas se slavi Sveti Jezekilj, prorok iz drevnih vremena, a ovo su verovanja

0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 3. avgusta, slave Svetog proroka Jezekilja.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog proroka Jezekilja.
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog proroka Jezekilja.foto: Foto_Nikata/Shutterstock

Jedan od velikih starozavetnih proroka Jezekilj, kog danas slavi Srpska pravoslavna crkvarođen je u Judeji oko 622. godine pre naše ere, a 597, zajedno s jevrejskim narodom, porobljen je i odveden u Vavilon.


Dok je živeo u selu Tel Aviv kraj reke Hovar Bog mu se, prema predanju, više puta javljao u vizijama, a nakon jedne od njih je započeo svoju proročku misiju.


U svojim proročanstvima je pričao o "zatvorenoj kapiji", koju je franjevački teolog Sveti Bonaventura tumačio kao proračanstvo Ovaploćenja – "kapija" označava Bogomajku, a "princ" kog je pominjao odnosi se naIsusa Hrista, što bi značilo da je Bog dao čovečanstvu Mariju kao kapiju raja.

 

Prorok Jezekilj, ruska ikona iz 18. veka
Prorok Jezekilj, ruska ikona iz 18. vekafoto: Roman Z/Wikimedia Commons

Kada je Jezeljik imao 30 godina i već pet godina bio u ropstvu, imao čudesno priviđenje. Video je "otvaranje neba", dok je vetar duvao sa severa i donosio oblak, usred kog se dizao oganj i oko kog je zablistala svetlost.

Tada su mu se, kažu vernici, ukazale četiri životinje, od kojih je svaka imala po četiri lica: čoveka, lava, teleta i orla, kao i po četiri krila i ljudske ruke ispod njih. Predanje kaže da je video i četiri velika točka, po jedan kraj svake od životinja. Životinje su mirno stajale kad se nad njima video presto, a na njemu presvetlo čovečije obličje, a oko njega sijanje slično duginom.

 

Gospod se, prema verovanju, ubrzo obratio Jezekilju i rekao mu da treba da vrati bivše vernike na pravi put. Nakon što je to izgovorio dao mu je parče smotanog papira na kom je pisalo “Plač i naricanje i jaoh” i rekao mu da pojede taj papir. Pojeo je papir, koji mu je bio sladak kao med, a od tada je bio ispunjen proročkim duhom i blagodeti.

 

Кnjiga Jezekilja
Кnjiga Jezekiljafoto: Geagea/Wikimedia Commons

Navodno je imao i vizije vaskrsenja mrtvih, kao i kako Bog svojim gnevom kosi sve osim onih koji su obeleži črkim znakom Tav, koji je predstavljen slovom T, što znak krsta.


Verovalo se i da je, kao Mojsije, razdvajao vode, pa je tako jednom prilikom molitvom razdvojio Hovar kada su razbojnici napali Jevreje, pa su ljudi uspeli da umaknu.


Autor je starozavetneknjige, nezvana po njemu Кnjiga Jezekilja. Zbog njenog obima, od čak 48 poglavlja, i ogromnog značaja smatra se velikim prorokom. Umro je 571. pre naše ere.


Prorod Jezekilj u Srpskoj pravoslavnoj crkvi


Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 3. avgusta po gregorijanskom, tj. 21. jula po julijanskom kalendaru, slave Svetog proroka Jezekilja.


Vernici se tada Proroku mole za spasenje duša.


Tropar

Proroka Tvoga, Jezekilja, uspomenu Gospode slavimo, zato Te molimo, spasi duše naše.

BONUS VIDEO

Isceljenje monaha iz svetogorskog manastira

 

makonda-tracker