tajna je u količini

Kako skuvati griz tako da bude savršeno kremast i ukusan? 3 sastojka su dovoljna, ali samo ako koristite ove mere

Pri kuvanju griza u mleku najvažnije je odrediti tačnu količinu svih sastojaka kako biste postigli fantastičnu teksturu i ukus.

Lagani, kremasti i osvežavajući griz sa cimetomfoto: Shutterstock / New Africa

Kada su temperature visoke, čeznemo za kremastim zalogajima, a ako biste se radije zasladili nečim domaćim – griz je prvi odgovor!


Omiljeni dezert iz detinjstva jedna je od najjednostavnijih poslastica koje možete napraviti u svojoj kuhinji očas posla, ali je veoma važno znati najbolju moguću meru sastojaka kako bi se dobio savršen slatkiš.


Griz se, inače, dobija mlevenjem pšenice iz središnjeg dela zrna i ima odličnu moć upijanja, pa je to tajna iza lagane i kremaste teksture, a obiluje proteinima, esencijalnim mineralima kao što su fosfor, magnezijum, kalciju i gvožđe, odnosno vitaminima A, B, D, E, K9... Tu su, naravno, i vlakna, dok ima niži udeo masti, pa je vrlo zgodna namirnica ako želite da se zasladite nečim kvalitetnim i raznovrsnim.

Kako se kuva griz?


Glavni trik je u tome da se na 100 ml mleka ili vode pri pripremi uvek dodaje jedna ravna kašika griza i pola kašike šećera. Vrlo je jednostavno, zar ne?


Najbolji recept za griz

 

Griz kuvan u mleku, sa rendanom crnom čokoladomfoto: Africa Studio/Shutterstock


Sastojci:

 

  • 1 litar mleka
  • 10 ravnih kašika griza
  • 5 kašika šećera
  • voće po ukusu, mleveni orašasti plodovi, rendana čokolada, cimet, kakao...


Priprema

 

  1. Sipajte mleko u šerpu, pa čim počne da ključa sklonite kako ne bi zagoreo i smanjite vatru.
  2. Dodajte griz, pa dobro promešajte i vratite na ringlu, gde treba da se kuva uz neprestano mešanje još 2-3 minuta.
  3. Kad je gotovo, dodajte šećer, dobro promešajte, pa sipajte u posude za serviranje.
  4. Ukrasite po želji kakaoom, rendanom čokoladom, jagodama, borovnicama, malinama, mlevenim orasima...

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Koji sladoled je otporniji na sunce?