neverovatna priča

Spasao joj je život – i platio ogromnu cenu: Filmska epizoda iz života Olivere Jevtić donela joj je večnog prijatelja

"Osvetili su mi se što sam moje prijatelje Srbe izvukao na sigurno", ispričao je godinama kasnije sportista koji je rizikovao sve kako bi pomogao srpskoj atletičarki i njenom treneru.

foto: Uroš Stojanović, Mondo

U petak, 26. jula, počinju nove Olimpijske igre, a svaki put kada se pomene najprestižnije i najmasovnije svetsko takmičenje na našim prostorima je jedna od prvih asocijacija Olivera Jevtić.


Atletičarka koja je godinama bila svetao primer dugovečnosti u teškim sportskim disciplinama – maratonu, polumaratonu, trkama na pet i deset hiljada metara i krosu – dočekuje OI u slavljeničkom raspoloženju jer baš danas slavi 47. rođendan.


Iako je godinama bila sinonim za olimpijca, Olivera Jevtić nikada nije spadala u slavne ličnosti koje se preterano eksponiraju, pa ni njen privatni život nije bio zastupljen u medijima. A on je bio, s obzirom na to o kakvoj je sportistkinji reč, vrlo zanimljiv – uz jednu potresnu filmsku epizodu.

Pre mnogo godina domaći mediji su pisali o Stenliju Kiprutu, kenijskom atletičaru i nekadašnjem svetskom prvaku, kog smo imali priliku da viđamo u društvu srpske atletičarke. Ono što su mnogi primetili jeste da Stenli na šaci leve ruke ima samo palac, a nisu znali da je to cena njegove hrabrosti kako bi spasao slavnu Užičanku.

 

Šta se desilo Oliveri Jevtić u Keniji 2007?


Olivera Jevtić i Stenli Kipruto upoznali su se u Keniji 2007. godine, kada je naša atleteičarka sa svojim trenerom Slavoljubom Kuzmanovićem otišla u Eldoret. Tada je izbio nasilni sukob posle izborne krize u Keniji, a naš tim nastavio je da radi i vredno trenira uprkos paklu koji ih je okruživao.


Zavladao je haos. Ulice su bile prekrivene leševima. Gledali smo kako pobunjenici u crkvu uvode žene i decu i žive ih spaljuju – ispričala je kasnije naša sportistkinja za Blic.

 

Olivera Jevtić je jedna od najuspešnijih srpskih sportistkinja u istorijifoto: Marina Lopičić

Oliverin partner na treningu bio je Stenli Kipruto, koji je insistirao na tome da su im životi u opasnosti, pa je svoje srpske kolege odveo iz Eldoreta da bi im pomogao da stignu do aerodroma Džomo Kenijata i napuste zemlju.


Hteli smo da odemo na trening, ali nam Stenli nije dao. Rekao je da se sprema pokolj. Na atletsku stazu su upali neki ratnici i ubili njihovog zemljaka, atletičara, olimpijskog prvaka – prisetila se ona.


Stenli nas je poveo mračnim ulicama Eldoreta, potom kozjim stazama kroz šumu. Metar po metar smo se probijali iz vatrenog obruča dok nismo stigli na bezbedno. U Najrobiju nas je čekao avion koji je obezbedila srpska diplomatija. Stenli se vratio nazad – ispričao je Kuzmanović.

 


Nakon što su Olivera i Slavoljub uspeli da stignu do leta za evakuaciju, Kipruto je uhvaćen, a pobunjenici su ga mučili i odsekli mu četiri prsta.


Pobunjenici su saznali da sam izvukao dvoje belaca. Zarobili su me. Izgubio sam prste... Naredne godine osvojio sam zlatnu medalju na svetskom prvenstvu hendikepiranih atletičara u Indiji – rekao je kasnije Kipruto.

Četiri prsta su mi odsekli mačetom. Osvetili su mi se što sam moje prijatelje Srbe izvukao na sigurno kad je život u Keniji bio jeftina roba – ispričao je atletičar za Blic.

 

Olivera Jevtićfoto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC


Zauvek mu ostajemo zahvalni. Srećni smo što smo ga imali uz sebe kad su nam glave visile o koncu – zakjučili su Olivera i Slavko.


Olivera Jevtić i Stenli Kipruto postali su time prijatelji za ceo život, a Kenijac je došao u Užice i pridružio se timu "Mladost".


Ja sam mu ovde domaćin i prijatelj – rekla je atletičarka jednom prilikom nakon toga. – Trenirajući sa mnom i po programu mog trenera Kuzmanovića uspeo je da pobedi na nekoliko trka.

 


Vraćao se Stenli u Srbiju više puta, a 2020. pobedio je na polumaratonu u Čačku.

 

BONUS VIDEO

Šta Nole treba da promeni pred OI?