Stari, dobri dezerti na bazi biskvita provereni su i jednostavno neodoljivi, a ova varijanta od crno-belog testa popularna je s razlogom.
Slasni zebra kolač, nazvan tako zbog crno-belog testa koje podseća na zebrine šare, jedna je od poslastica iz bakinog kuvara kojoj se uvek rado vraćamo.
Ovaj dezert je sočan, izdašan, neodoljivog ukusa i pravi se prilično brzo i jednostavno, a ako na samom kraju zavrtite testo viljuškom ili čačkalicom dobićete verziju poznatu pod imenom mramorni kolač.
Ako ga još niste pravili, obavezno probajte što pre – oduševiće vas koliko je jednostavno!
Recept za zebra kolač
Sastojci
Za testo:
- 370 grama brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 4 cela jajeta
- 240 ml mleka
- 200 g šećera
- 200 g putera (sobne temperature)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/4 kašičice soli
Za crno testo:
- 3 kašike kakao praha
- 1 kašika šećera
- 50 ml mleka
Kako se pravi zebra kolač?
- Pomešajte u jednoj posudi suve sastojke: brašno, so i prašak za pecivo, pa sklonite na stranu.
- U drugoj činiji pomešajte kakao prah s mlekom i šećerom.
- Umutite mikserom puter, koji je odstojao na sobnoj temperaturi, sa šećerom, dok ne dobijete kremastu smesu, pa dodajte jedno po jedno jaje, uz neprestano mućenje. Dodajte ekstrakt vanile.
- Smanjite mikser na najsporiju brzinu, pa naizmenično dodajte mleko i brašno dok se ne sjedini.
- Odatle izvadite dve šolje testa, pa to pomešajte s mešavinom kakao praha, mleka i šećera iz druge činije.
- Sipajte u kalup, koji ste prethodno obložili pek-papirom, kašikama belo i crno testo kako biste dobili izgled zebrinih šara, a ako želite "mramorni efekat", nožem ili viljuškom potom prođite kroz testo i pravite vrtloge.
- Pecite oko sat vremena u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, odnosno sve dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.
Što se tiče dekoracije, možete preliti kolač čokoladom glazurom od topljene čokolade i slatke pavlake ili ga posuti šećerom u prahu, kokosovim brašnom, čokoladnim mrvicama...
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Draga Mašin donela prvi recept za slatko u Srbiju?