prste da poližete!

ZEBRA KOLAČ je slatkiš s kojim je nemoguće pogrešiti: Malo posla, mnogo slasti i sve se umuti za 15 minuta (RECEPT)

Stari, dobri dezerti na bazi biskvita provereni su i jednostavno neodoljivi, a ova varijanta od crno-belog testa popularna je s razlogom.

Neodoljivi domaći ZEBRA KOLAČ od crno-belog testafoto: FOOD / Alamy / Profimedia

Slasni zebra kolač, nazvan tako zbog crno-belog testa koje podseća na zebrine šare, jedna je od poslastica iz bakinog kuvara kojoj se uvek rado vraćamo.


Ovaj dezert je sočan, izdašan, neodoljivog ukusa i pravi se prilično brzo i jednostavno, a ako na samom kraju zavrtite testo viljuškom ili čačkalicom dobićete verziju poznatu pod imenom mramorni kolač.


Ako ga još niste pravili, obavezno probajte što pre – oduševiće vas koliko je jednostavno!

Recept za zebra kolač

 

Zebra kolačfoto: Hanna Hafarava / Alamy / Alamy / Profimedia

Sastojci


Za testo:

 

  • 370 grama brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 4 cela jajeta
  • 240 ml mleka
  • 200 g šećera
  • 200 g putera (sobne temperature)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/4 kašičice soli


Za crno testo:

 

  • 3 kašike kakao praha
  • 1 kašika šećera
  • 50 ml mleka

 

Kako se pravi zebra kolač?

 

  1. Pomešajte u jednoj posudi suve sastojke: brašno, so i prašak za pecivo, pa sklonite na stranu.
  2. U drugoj činiji pomešajte kakao prah s mlekom i šećerom.
  3. Umutite mikserom puter, koji je odstojao na sobnoj temperaturi, sa šećerom, dok ne dobijete kremastu smesu, pa dodajte jedno po jedno jaje, uz neprestano mućenje. Dodajte ekstrakt vanile.
  4. Smanjite mikser na najsporiju brzinu, pa naizmenično dodajte mleko i brašno dok se ne sjedini.
  5. Odatle izvadite dve šolje testa, pa to pomešajte s mešavinom kakao praha, mleka i šećera iz druge činije.
  6. Sipajte u kalup, koji ste prethodno obložili pek-papirom, kašikama belo i crno testo kako biste dobili izgled zebrinih šara, a ako želite "mramorni efekat", nožem ili viljuškom potom prođite kroz testo i pravite vrtloge.
  7. Pecite oko sat vremena u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, odnosno sve dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.

Što se tiče dekoracije, možete preliti kolač čokoladom glazurom od topljene čokolade i slatke pavlake ili ga posuti šećerom u prahu, kokosovim brašnom, čokoladnim mrvicama...

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Draga Mašin donela prvi recept za slatko u Srbiju?