vidno zgrožen

"Pogledao ga je kao poslednje SMEĆE!" Odgovor Havijera Bardema na seksističko pitanje podseća zašto ga toliko obožavamo

Pre nekoliko godina, španski glumac suočio se s vrlo neprijatnim pitanjem, i to pred svojom suprugom Penelope Kruz, a njegov odgovor se prepričava godinama kasnije

Havijer Bardem bio je vidno zgrožen zbog pitanja novinarafoto: @KinoTwist, Youtube Printscreen

Španski glumac Havijer Bardem imao je više puta zadovoljstvo da sarađuje sa svojom suprugom Penelope Kruz, s kojom je u braku od 2010. godine.


Posao ih je, na kraju krajeva, i spojio – upoznali su se na snimanju filma "Šunka, šunka" (1992), a ukupno su šest puta igrali u istim ostvarenjima.


Poslednji zajednički film ovog para je "Svi znaju", kojim je otvoren Kanski festival 2018. godine, a par je morao zajedno da se eksponira mnogo više nego što inače žele. Zajedno su davali intervjue i govorili na jednoj konferenciji za medije koje se i danas često setimo zahvaljujući društvenim mrežama.

Naime, u delu konferencije kada su novinari iz celog sveta postavljali pitanja filmskoj ekipi, jedan muškarac pitao je Bardema:


Kako se osećaš kao jedini čovek na svetu koji uživa da radi sa svojom ženom?


Španski glumac je na trenutak zastao, pogledao novinara dok se u sali čuo nervozan smeh, a Penelope sedela u blizini. Njegov odgovor razlog je zašto je često snimak ovog trenutka tema na Iksu i Tik Toku.


To pitanje je stvar ekstremno lošeg ukusa – rekao je Havijer Bardem.
 


"Izgleda kao da će da ga ubije pogledom", "Kako mu se ugao usana izvio, apsolutno je pobesneo", "Tako se razgovara sa seksistom", "Pogledao ga je kao poslednje smeće"... neki su od komentara.

 

Iz nekog razloga, šale na račun toga kako muževi mrze svoje žene (?!) opstaju i danas, a dr Falguni Vasavada, profesorka marketinga na Institutu za komunikacije "Mudra", jednom prilikom je istakla da je ovaj tip humora "ukorenjen u klasičnom uslovljavanju koje društvo ima prema rodu i rodnim ulogama".


Većina šala je na račun žena, one omalovažavaju ulogu supruga, čvrsto ih uspostavljaju kao domaćice i upravnice kuhinje – napisala je ona na društvenoj mreži Iks.

 

Sličan tip "humora" viđali smo i u nekim od najpopularnijih sitkoma proteklih decenija, a teza je uglavnom da se muškarci trude da provedu što je više moguće vremena daleko od svojih žena. Da nema onih kojima su zabavne, takve šale ne bi opstajale i danas, ali je očigledno u pitanju ismevanje, seksističko i štetno i govori više o onima koji se tome smeju nego o samim ženama.


Ali tu stižu muškarci kao što je Havijer Bardem – i biće ih, nadajmo se, sve više!

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Šta je potrebno za dug i srećan brak?