PRELEP ZA OKO

Kralj svih bašti i terasa: Dragoljub se lako neguje, a malo vaše pažnje nagrađuje prelepim cvetovima

Za sve ljubitelje baštovanstva, dragoljub je neizostavan dodatak terasi ili vrtu

Nega cveta dragoljubafoto: stuart fretwell / Alamy / Alamy / Profimedia

Ova omiljena biljka donosi šarm i lepotu, dok istovremeno zahteva minimalno održavanje.

 

Sa svojom sposobnošću da odbija štetočine, dragoljub je višestruko koristan u baštovanstvu.

 

Dragoljub (lat. Lysimachia) je jednogodišnja povijuša koja se može uzgajati kako u visećim saksijama na terasi, tako i u bašti pored povrća i voća.

 

Njegova prilagodljivost čini ga idealnim izborom za sve vrste prostora - od sunčanih terasa do soba sa prozorima tokom zime.

 

Uzgoj dragoljuba je jednostavan - zahteva topla i sunčana mesta, minimalnu vodu i povremeno prihranjivanje, posebno ako se gaji u saksiji. Redovno uklanjanje precvalih cvetova će podstaći bujno cvetanje tokom cele sezone, sve do kasne jeseni.

 

 

Važno je napomenuti da dragoljub može porasti i do tri metra, u zavisnosti od sorte. Zbog toga je potrebno obezbediti mu potporu, posebno ako se želi usmeriti u visinu. Potpora ne samo da će podržati biljku, već će je i zaštititi od jačih vetrova.

 

Dragoljub je biljka otporna na niske temperature, ali je važno zaštiti je od prvih jesenjih hladnoća koje mogu dovesti do njenog ugibanja. Zalivanje treba sprovoditi pažljivo, tek kada se zemlja osuši, prateći vremenske prilike.

 

Uz minimalan trud, dragoljub će nagraditi svoje vlasnike bujnim cvetanjem i dodatnom zaštitom ostalih biljaka u bašti. Sa svojom lepotom i korisnim osobinama, ova biljka je nezaobilazna za svakog ljubitelja baštovanstva.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video: