tajne zanosne figure

Ima 53 godine i stas upola mlađe žene: DIJETA kraljice Ranije od Jordana munjevito osvaja svet

Ranija od Jordana u 52. godini života važi za jednu od najlepših i najzgodnijih žena sveta. Svi se pitaju u čemu je tajna njenog mladolikog izgleda, a navodno iza svega stoji dijeta koje se kraljica pridržava.

foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Pored toga što trenira i ima zdrave životne navike, za svoje vitko telo jordanska kraljica Ranija može da zahvali i makrobiotičkom režimu ishrane na koji se oslanja. O kakvoj dijeti je reč i kako je implementirati u svoju svakodnevnicu?

 

Makrobiotička ishrana postala je veoma popularna u poslednjih nekoliko godina. Mada ima više varijacija, svim oblicima ove dijete svojstveno je strogo izbegavanje bilo koje vrste toksina.

 

Osnove makrobiotičkog režima ishrane razvio je još 1920. godine japanski filozof Džordž Osava, verujući da samo ukoliko se zdravo hranimo možemo postići život u skladu sa prirodom. 

 

Mnogi ljudi koji prate ideale Osavine dijete biraju veganski put, izbacujući iz svakodnevne upotrebe meso i mlečne proizvode. Neki pak biraju blažu varijantu, koja podrazumeva konzumiranje veoma malih količina organske ribe i mesa. 

Šta sve podrazumeva makrobiotička dijeta? Otkrivamo u nastavku.

 

POŽELJNE NAMIRNICE po sistemu 1/4 + 1/4 + 1/2

  1. Organski uzgojeno voće i povrće treba da čine ne više od 1/4 vašeg dnevnog unosa hrane
  2. Povrćne supe i čorbice sa dodatkom pasulja, sočiva, morskih algi ili fermentisane soje – do 1/4 ukupnog dnevnog unosa 
  3. Organske integralne žitarice poput heljde, ovasa, ječma i smeđeg pirinča čine preostalih 1/2 vašeg unosa hrane

     

Poželjno je poveremeno u ishranu uključiti i orašaste plodove i semenke, što i sama kraljica Ranija od Jordana praktikuje. Organska riba i meso u malim količinama mogu se konzumirati opciono. 

 

Zdrava ishrana ključ je balansiranog i srećnog životafoto: RossHelen/Shutterstock

Jedite samo onda kada zaista osetite glad, a zarad lakšeg varenja, preporučljivo je sporo žvakanje hrane.

 

ŠTA TREBA IZBEGAVATI

 

  • Hranu koja sadrži visok procenat masti
  • Velike količine soli i šećera
  • Prerađenu hranu i veštačke sastojke

 

PRIPREMA

  1. Za pripremu i čuvanje hrane koristite isključivo posuđe od prirodnih materijala, kao što je drvo.
  2. Izbegavajte upotrebu mikrotalasnih pećnica i električne ploče.
  3. Pre nego što je upotrebite za kuvanje, uverite ste da ste filtrirali vodu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

 

BONUS VIDEO

Saveti gastroenterologa za letnju ishranu