BAŠ JE DEKORATIVNO

Miriše kao duša: Posadite SLATKI GRAŠAK i ceo komšiluk će uživati u prelepom mirisu, a ne traži mnogo pažnje

Gotovo da nema cveta koji će, za malo vašeg vremena i pažnje, vratiti vam desetostruko više predivnim mirisom

Ukrasni grašak - biljka penjačicafoto: John Eveson / Alamy / Alamy / Profimedia

Slatki grašak (lat. Lathyrus odoratus) nije stvarno jestivi grašak, već je cvet iz iste porodice kao i pasulj i još neke mahunarke. 

 

Ova jednogodišnja penjačica postoji u raznim bojama, a ono što je najviše karakteriše jeste njen slatkast miris koji se lako prepoznaje i brzo postaje omiljen mnogim ljubiteljiam cveća.

 

Nega slatkog (ukrasnog) graška

 

Ovaj cvetić cveta od juna meseca, pa je najbolje posaditi ga početkom proleća kako biste od početka sezone uživali u njemu.

 

S obzirom da je ukrasni grašak biljka penjačica koja može dostići visinu čak i do 2 metara, savršen je cveće za terasu i gelendere kako bi imala oslonac oko koga će se pesti, ili ukoliko ga posadite u saksiju, on će praviti lepu padajuću zavesu načičkanu cvetićima.

 

Slatki grašak je biljka penjačica pa mu je zato potreban oslonac kako bi se pravilno razvijaofoto: Tim Gainey / Alamy / Alamy / Profimedia

Da bi biljka dobila pun potencija, treba redovno zalivati zemlju bogatu humusom u kojoj je posađena.

 

Međutim, vrlo je osetljiv na buđ i gljivične parazite pa zato budite oprezni sa zalivanjem - zalivajte ga redovno ali umereno, koliko da se lepo navlaži zemlja.

 

Kako bi se pravilno razvijao, grašku treba orezati vrhove prve mladice kako bi bolje bujao, a kasnije precvetale plodove da redovno uklanjate.

Ukrasni grašak obožava osunčana mesta, zato ga možete držati na direktnoj sunčevoj svetlosti i toploti.

 

Kad prođe cvetanje, za ovom biljkom će ostati mahune pune semenki koje možete krajem zime već pripremati za sledeću sezonu sadnje, tako što ćete semena staviti u mlaku vodu kako bi mlada biljka nikla i bila spremna za sadnju u saksiji, bašti ili žardinjeri.

 

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

 

Bonus video