Odžak kolač ili mađarski kurtoš je poslastica koju decenijama srpske domaćice spremaju
Kurtoš kolač ćete najčešće videti po ulicama Mađarske, Češke, Austrije za vreme božićnih i novogodišnjih praznika, samo što u svakoj od zemalja gde ga mese i prodaju ima drugačiji naziv.
Ovaj neobičan kolač, kod nas je prekršten kao odžak kolač zbog specifične pripreme - pečeno testo se stavlja u poseban kalup i dalje peče na jakoj vatri ili žaru.
S obzirom da većina nema ovaj kalup, u receptu postoji savršena imitacija odnosno zamena istog sa kartonom i aluminijumskom folijom kako kalup ne bi testo ugnječilo - kartonske rolnice uvijte u nekoliko slojeva folije, pa zatim namotajte testo i stavite u pleh.
Potrebni sastojci za kurtoš:
- 500 g brašna
- 20 g svežeg kvasca
- 1 jaje
- 250 ml mleka
- 50 g šećera
- 50 g maslaca
- 500 g brašna
Priprema mađarskog kurtoša:
- U toplo mleko dodajte kvasac, malo brašna i šećer, i ostavite da kvasac proradi.
- Zatim dodajte jaje, ostatak brašna i istopljeni maslac pa umesite testo da bude glatko i ostavite ga oko sat vremena da odstoji pokriveno.
- Testo razvucite pa isecite na trake koje ćete namotavati na rolnice koje ste napravili od kartona i folije, samo ih predhodno namažite sa malo ulja.
- Koristite se rukama kako bi testo lepo prionilo i spojilo sa rolnicama.
- Odžak možete praviti i u slanoj i u slatkoj verziji - ako se odlučite na slanu verziju, testo pospite kimom ili susamom, odnosno, orasima, šećerom, cimetom...
- Kurtoše pecite na 200 stepeni dok ne porumene.
Savet: Ovo kiselo testo možete praviti u bilo kom obliku i staviti sladak ili slan nadev u njega, naravno, to više neće biti kurtoš iliti odžak kolač, ali ovakvo testo je pogodno za eksperimentisanje i pripremu mnogih peciva i kolačića.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video