iz bakinog kuvara

Bogata GRČKA TORTA savršena za posebne trenutke: Za nju vam ne treba ni gram brašna, a ukus joj je neprevaziđen

Ova starinska poslastica je lagana i neodoljivog ukusa, nije preslatka i dopada se svima

Neodoljiva grčka torta sa orasima, keksom i šlagomfoto: Gaykova Ekaterina/Shutterstock

 

Kada se pominju keks torte, obično se misli na brze varijante s ređanjem keksa umočenog u mleko, a ova varijanta se peče i zahteva malo više truda, ali verujte nam – vredi svakog uloženog minuta.

 

Grčka torta spada u domaće dezerte koji su već dugo popularni na našim prostorima, a rado su ih pravile i naše bake.

 

U pitanju je poslastica za koju se peku tri kore, a savršen je izbor za velika slavlja i obeležavanje važnih datuma.

Sastojci:
Za jednu koru, a prave se ukupno tri

 

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika mlevenog keksa
  • 5 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašike seckanih oraha
  • 1 kašičica praška za pecivo


Za fil

  • 800 ml mleka
  • 4 kašike mlevenog keksa
  • 15 žumanaca
  • 8 kašika gustina
  • 300 g putera
  • 2 kašike ekstrakta vanile
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 200 g bele čokolade
  • 1 kesica vanilinog šećera


Za ukrašavanje

  • 150 g praha za šlag
  • 200 ml hladne mineralne vode
  • mleveni keks, orasi, čokoladne mrvice... po želji

 

Grčku tortu možete ukrasiti i sezonskim voćemfoto: Shutterstock /rocharibeiro

Priprema


Kore

 

  • Umutite belanca u čvrst sneg, uz dodavanje šećera malo po malo, sve vreme muteći.
  • Potom ubacite mlevene i seckane orahe, mleveni keks i prašak za pecivo i mešajte dok se ne sjedini.
  • Sipajte ovako pripremljenu smesu u kalup obložen pek-papirom, pa pecite oko 20 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni.
  • Ponovite još dvaput jer su vam potrebne tri kore, koje treba ostaviti da se hlade dok pripremate fil.


Fil

 

  • Umutite žumanca sa šećerom, gustinom, ekstraktom vanile i vanilinim šećerom.
  • Stavite mleko da se kuva do ključanja na srednjoj vatri, pa dodajte mešavinu sa žumancima i kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne.
  • Sipajte fil u hladnu činiju i pokrijte prozirnom folijom, pa ostavite da se hladi. Kad se ohladi, umutite ga mikserom, uz postepeno dodavanje putera koji je odstajao na sobnoj temperaturi. Na kraju dodajte sitno seckane čokolade, pa promešajte i podelite smesu na tri dela.
  • Ređajte kora-fil-kora-fil dok ne potrošite materijal, pa stavite u frižider najmanje na pola sata.

 

Grčka tortafoto: Michelle D. Milliman/Shutterstock

Dekoracija

 

  • Umutite prašak za šlag s kiselom vodom, pa premažite tortu. Po želji ukrasite mlevenim keksom, orasima, čokoladnim mrvicama.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Piletina koja budi čula