Neko ga zove bakin kolač, neko galete, a neko vafli, a u svakom slučaju ovo pecivo je neodoljivo i praktično. Pripremite ga ovako i neće vas gristi savest koliko god da pojedete!
Bakin kolač spada u omiljena brza peciva na našim prostorima, a u svetu je poznatiji pod imenom "vafl", koje se pvi put pojavljuje u engleskom jeziku u jednom kuvaru iz 18. veka.
Ipak, veruje se da se vafli na prostoru današnje Holandije i Francuske, prave mnogo duže, vekovima ranije, a u svakom slučaju je u pitanju jelo za koje je glavni sastojak brašno.
Zahvaljujući velikoj popularnosti galeta, to se promenilo, pa danas postoji mnogo zdravih alternativa klasičnom receptu, a najpopularnija je verzija s tikvicama.
Sastojci:
- 1 tikvica
- 2 cela jajeta
- 10 kašika jogurta
- 1 kašika mlevenog lanenog semena
- 1 kesica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice šećera
- 50 g mlevenih sirovih badema
- mineralna voda
- puter, ulje ili margarin... za podmazivanje kalupa
Priprema
- Izrendajte tikvicu na sitnoj strani, pa stavite da papirni ubus kako bi upio višak vode. Ostavite da odstoji bar 20 minuta.
- Za to vreme dobro umutite jaja, pa im dodajte seme lana i badem, šećer i so.
- Kašikom dodajte jogurt, pa dobro promešajte. Ako smesa nije dovoljno retka (treba da bude kao za palačinke), dodajte malo po malo kiselu vodudok ne budete zadovoljni gustinom.
- Ocedite još malo rukom rendane tikvice, te dodajte i njih u smesu za galete.
- Podmažite kalup, pa lepo razmažite četkicom da pokrije celu ploču.
- Sipajte manjom kutlačom smesu i pecite oko sedam minuta.
Za dalje pečenje nema potrebe više podmazivati kalup, a čim izvadite bakin kolač prekrijte činiju u koju ga stavljate krpom. Tek kad se ohladi, stavite poklopac.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Neša pravi pljeskavice od CRVA