Nikako ne bacajte kuvana jaja, već od njih napravite ukusne pikanterije i uživajte u njima još nekoliko dana
Nakon Uskrsa u većini domova ostane dosta kuvanih jaja, koja se ne mogu pojesti istog dana. Ona, ako se čuvaju u frižideru, mogu ostati dobra za jelo i do 7 dana.
Nikako ih nemojte bacati, već ih iskoristite da od njih napravite ukusne obroke u kojima će svi ukućani uživati još nekoliko narednih dana.
Donosimo vam 5 superukusnih recepata koji će vas oduševiti i koji se poprilično brzo prave.
Rolat od mlevenog mesa sa jajima
Potrebno je:
- 1 kg mlevenog mesa
- sredina od dva parčeta starog hleba
- 1 dl mleka
- 1 glavica crnog luka
- 6 jaja
- malo ulja
- crvena mlevena paprika
- so i biber
Priprema:
Mleveno meso začiniti i dodati crni luk iseckan na sitne kockice, zatim hleb isceđen, pa sve dobro umesiti. Smesu prebaciti na najlonsku foliju i rastanjiti na 1 cm debljine. U sredinu preko mesa staviti očišćena kuvana jaja i umotati rolat tako da jaja ostanu u sredini. Napravljen rolat izvaditi iz folije, staviti u tepsiju, pa peći oko pola sata.
Jaja punjena urnebesom i šunkom
Sastojci:
- kuvana jaja
- 100 g sira
- 100 g šunke
- majonez
- pavlaka
- so i biber
- malo tucane paprike ljute
Priprema:
Preseći jaja po dužini na pola i izvaditi žumanca. U tanjir izmrviti žumanca, sir, majonez, pavlaku i seckanu šunku i dodati malo ljute tucane paprike. Miksati da se dobije smesa nalik na paštetu. Njom puniti belanca i poređati ih na tanjir.
Zapečen krompir sa jajima
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 6-7 obarenih jaja
- 200 g kisele pavlake
- 50 g maslaca
- so i biber
Priprema:
Krompir obariti i iseći na kolutove. Jaja iseći na ploške. Razmutiti pavlaku sa malo mleka. Vatrostalnu posudu premazati maslacem, pa naizmenično ređati krompir i jaja i postupak ponovljati dok ima materijala. Sve zaliti umućenom pavlakom i mlekom. Odozgo staviti listove maslaca i peći u rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
Ruska salata
Sastojci:
- 6 kuvanih jaja
- 200 g šunke
- 400 g mešavine za rusku salatu
- 400 g majoneza
- 5 kiselih krastavčića
- so
Priprema:
Mešavinu skuvati, ocediti od vode. Jaja iseckati na kockice, šunku i krastavčiće takođe. Sve spojiti u jednu posudu, dodati so i majonez. Izmešati.
Obrok salata sa makaronama
Potrebno je:
- 5 kuvanih jaja
- 300 g makarona
- 100 g šunke
- 10 listova zelene salate (najbolje ajsberg)
- 5 čeri paradajzića (može i običan, 2 komada)
- 50 g rukole
- malo majoneza
- malo senfa
- brusketi (može i prepečen hleb na kockice)
Priprema:
Makarone skuvati, jaja iseckati na kockice, kao i šunku. Čeri na polovine, pa dodati u makarone. Spojiti sve zajedno, dodati majonez i senf (pomešajte prethodno da se sjedini), preliti preko salate i makarona. Zatim dodati so i izmešati. Na kraju bruskete posuti po salati i služiti kao hladan ili topao obrok.
Bonus video:
Kako je Goga Sekulić ofarbala jaja?