S mnogo lepih ukrašenih uskršnjih jaja na stolu i čestom takmičenju u kuckanju jajima, nije nam strano da na Uskrs preteramo i pojedemo mnogo više nego što bismo nekog običnog dana. Ali koliko jaja je, zapravo, previše?
Jaja su simbol Uskrsa za hrišćane, pa obeležavanje ovog radosnog praznika ne može da protekne bez punih korpi obojenih jaja.
Prema legendi, Marija Magdalena je posle Hristovog vaskrsnuća otišla u svet da širi vest o tome i stigla je čak do Rima. Tamo je uspela da dođe do rimskog cara Tiberija, kada je stala pred njega držeći u ruci obično belo jaje. Povikala je:
– Hrist je vaskrsao.
Car se na to nasmejao i rekao da je mogućnost da je Hrist vaskrsao ravna onoj da jaje u Marijinoj ruci postane crveno. Istog trena jaje je, veruju hrišćani – postalo crveno.
Zato danas imamo običaj farbanja i ukrašavanja uskršnjih jaja, kojima se obavezno počastimo, a stručnjaci često upozoravaju da budemo na oprezu da ne preteramo s time.
Šta sve sadrži jedno jaje?
- 72 kalorije
- oko 6 grama visokokvalitetnog proteina (oko 12% vaših dnevnih potreba)
- 5 grama masti
- 1,6 grama zasićenih masti
* podaci s medicinske platforme WebMD
Takođe, jedno jaje pokriva:
- 12% dnevnih potreba za riboflavinom (vitamin B2), koji je neophodan za proizvodnju energije, zdravlje kože, kose i noktiju
- 9% preporučenog dnevnog unosa vitamina B12, koji je potreban za proizvodnju energije
- 20% vaših dnevnih potreba za selenom, mineralom sa jakim antioksidativnim kapacitetom
Uz to, jaje sadrži fosfor, vitamine D i A, folnu kiselinu, holin, gvožđe, kalcijum i brojne druge minerale, a u njemu se može naći i mnogo moćnih nutrijenata poput luteina, zeaksantina, karotenoida...
Koliko jaja sme da se pojede za jedan dan?
Stručnjaci su saglasni da se tačan broj jaja koje je bezbedno pojesti dnevno razlikuje od osobe do osobe. Na to koliko smete da pojedete utiče vaša genetika, zatim porodična anamneza, sveukupan način ishrane, opšte zdravstveno stanje itd.
Prema podacima na platformi Healthline, zdravoj odrasloj osobi koja ima normalan nivo holesterola i bez znakova je neke nedijagnostikovane srčane bolesti bolestiili faktora rizika, dopušteno je da pojede jedno do dva jajeta dnevno, pokazala su naučna istraživanja.
Mala studija sprovedena nad 38-oro odraslih ljudi pokazala je da su se njim poboljšali nivoi LDL i HDL nivoa holesterola nakon što su jeli tri jajeta dnevno. Nalazi ovog istraživanja Univerziteta u Konektikatu objavljeni su 2017. u medicinskom magazinu The Journal of Nutrition, ali stručnjaci se još uvek ne usuđuju da preporuče više od dva jajeta tokom dana, dok se mnogi i dalje drže toga da je najbolje pojesti samo jedno.
Međutim, u slučaju određenih grupa podaci do kojih je došla nauka značajno se razlikuju. Tako je analiza čiji su nalazi objavljeni u časopisu Clinical Nutrition 2020, godine pokazala koristeći podatke 200.000 američkih veterana da samo jedno jaje dnevno može blago da poveća rizik za srčani napad. Taj efekat najsnažniji je bio kod osoba s dijabetesom i kod gojaznih ljudi.
Ako imate visok nivo LDL holesterola, prekomernu težinu ili ste gojazni, hroničnu bolest poput dijabetesa ili porodičnu istoriju srčanih bolesti, možda je najbolje da ne jedete više od jednog jajeta dnevno ili 4-5 jaja nedeljno, piše Healthline.
Portal Medical News Today ističe da je poželjno pojesti 1-3 jaja tokom dana, ali takođe naglašava da je prava mera zapravo individualna stvar.
U svakom slučaju, ako imate bilo kakav razlog za zabrinutost, obavezno pre praznika porazgovarajte sa svojim lekarom.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Farbanje jaja nije originalno hrišćanski običaj