Čak ako i niste ljubitelj povrća, ovo mađarsko jelo će vas u potpunosti očarati
Kako je sezona svežeg povrća počela, gotovo je nezamislivo da propustimo i ne spremimo bogat i zdrav obrok sa nekom od svežih povrćki.
Jedno jelo poreklom iz Mađarske već decenijama se usadilo kod nas, a sad je najbolje vreme da ga i pripremite.
Reč je o satarašu (mađ. szataras) tradicionalnom mađarskom jelu od paradajza, paprike i luka, još zvanom i bećarac i bećar, u zavisnosti u kom delu Srbije ga spremate.
Ovom prilikom vam donosimo tradicionalni mađarski recept za ovo preukusno jelo koje savršeno ide uz koje parče mesa, ali i samo za sebe jer je izuzetno hranljivo i zdravo.
Za ovaj recept biće vam potrebne sledeći sastojci:
- 1 kg paprike
- 1 kg paradajza
- 4 glavice crnog luka
- 3 jaja
- 3 čena belog luka
- ulje
- biber
- malo šafrana
- so
Priprema:
- Prvo paprike oprati, očistiti od semena i žilica, pa iseći na kolutove.
- Crni luk iseći na šnite, a beli sasvim sitno.
- Na zagrejanom ulju propržiti crni i beli luk, polako dodajte paprike i dinstati, uz mešanje.
- Kada paprike omekšaju, dodati oljušten i na krupne komade isečen paradajz. Dinastajte dok sve ne uvri.
- U posudu umutiti jaja, posoliti ih, pobiberiti i dodati malo šafrana.
- Ukrčkan sataraš preliti jajima, izmešati i pržiti još malo na tihoj vatri dok se jaja ne stegnu.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video