Odličan izbor ako želite ručak koji je i sutradan podjednako ukusan
U prošlosti gulaš od mesa se jeo u svečanim prilikama i najčešće u bogatim porodicama koje su sebi mogle da priušte luksuz da u jelo stave brojne začine, belo vino, meso.
Spremao se po starinskom receptu, dugo se krčkao i u njemu se uživali dok iz posude ne nestane i poslenji komadić mesa.
Ukoliko ste ljubitelj mesnih obroka i želite da spremite ukusan ručak koji je još lepši kad se ugreje sutradan ovo je sjajna prilika da isprobate takozvano čorbadžijsko jelo i uživate u svakom zalogaju.
Potrebno je:
- 500 g svinjetine
- malo ulja
- 1 crni luk
- 1 zelena paprika
- 300 g šampinjona
- 4 čorbadžijske paprike
- 1 šolja soka od paradajza
- 3 kisela krastavčića
- 50 ml belog vina
- 100 g sira
- 4 jajeta
- malo soli
- 1 kašičica mlevene paprike
- malo svežeg peršuna
Priprema:
Luk, šargarepu i ostalo povrće prvo operite i iseckajte. Zatim meso isecite na kockice istavite da se dinsta na malo ulja. Kad promeni boju dodajte luk, zelenu papriku i dinstajte oko 5 minuta.
Nakon toga dodati pečurke kojke ste oprali i iseckali na rebarca. Onda dodajemo i svo preostalo povrće. Nakon toga dodamo začine i sve dobro izmešamo.
Sledeći korak je dodavanje vina, a kad tečnost ispari dodamo izmrvljen sir i sve lepo promešamo. Kad je gotovo skroz isparila tečnost napravite gnezda, u svako od njih ulupate po jedno jaje. Promešajte.
Ostavljamo tečnost da ispari i odozgo na sastojke izmrvimo sir, i dobro promešamo. Kad jaja pobele, jelo posipamo mlevenom paprikom i sitno iseckanim peršunom.
Napomena:
Čorbadžijske paprike su pržene paprike koje su pre termičke obrade stajale u marinadi od sirćeta, soli, šećera, belog luka, peršuna, mirođije i šargarepe.
Bonus video:
Da li biste probali slatko od slanine?