Kombinacija belog luka i špargle je fenomenalna, a ako su su i zasitne makarone ili špagete – eto ručka posle kog nema praznog stomaka i nezadovoljnog lica!
Špargla spada u zdravu hranu koju često gubimo iz vida, a ona pruža mnogo mogućnosti za ukusne i superhranljive obroke!
Ovo povrće obiluje vitaminima A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, zatim brojnim mineralima kao što su kalcijum, gvođžđe, kalijum, fosfor, cink, mangan...
Postoji mnogo načina da iskoristite šparglu, a najjednostavniji je uz testeninu. Ovaj recept može vam poslužiti kao ideja za ručak ili večeru tokom Uskršnjeg posta, a ukus će vas oduševiti.
Sastojci:
- pakovanje (posne) testenine po ukusu
- 400 g špargle
- 2-3 čena belog luka
- 1 limun
- 2-3 kašike posnog margarina
- so, biber i začinsko bilje po ukusu
Priprema
- Skuvajte testeninu i procedite je. Ostavite sa strane i polovinu šolje vode u kojoj se kuvala testenina.
- Očistite šparglu i isecite je na manje komade. Ubacite u dubok tiganj, nalijte jedan prste vode u kojoj se kuvala testenina i poklopite. Nakon što provri, ostavite da se krčka još dva minuta, pa prospite vodu i vratite šparglu u tiganj.
- Dodajte sitno seckan beli luk i margarin, pa mešajte na srednjoj vatri 2-3 minuta, pa isključite vatru.
- U to sipajte kuvanu testeninu, dobro promešajte, začinite, ponovo promešajte i ostavite na isključenoj ringli još 2-3 minuta.
- Preko svega izrendajte koru limuna, pa sipajte sok od limuna, promešajte. Ako vam deluje suvo, dodajte kašiku po kašiku još malo vode u kojoj se kuvala testenina.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Ovako se pravi vrhunska pasta