S obzirom da ovom voću i povrću počinje sezona, trebalo bi ga jesti što češće u svežem oblliku
Kako nam je proleće stiglo, na našem stolu se mogu naći mnoge sveže namirnice koje smo do skoro morali da jedemo zamrznute ili prosto da čekamo njihovu sezonu.
Donosimo vam listu od pet povrćki koje su super zdrave, pomoći će vam da lakše podnesete prolećni umor, a uz to i skinete koji višak jer nemaju puno kalorija.
Praziluk
Iako ga ima u toku godine, onog iz plastenika, njegovo vreme rađanja počinje upravo u ovo vreme.
Blizak rođak luku, praziluk je bogat izvor vitamina A i K, kao i vitamina C i folata koji su potrebni telu kako bi vam energija bila u balansu.
Takođe, dobar je antiinflamatorni antioksidans, pa je izrazito bitno unositi ga za optimalno zdravlje srca. Možete ga pržiti ili dinstati i dodavati u omiljena jela, a takođe i praviti razne čorbe, pire i slično.
Jagode
Mnogima omiljena prolećno voće upravo počinje sa rađanjem, a plodovi se mogu brati do početka leta, ako želimo pravu i svežu biljku, ovo je vreme kada je u punom sjaju.
Slatke i sočne, jagode su pune vitaminom C, folatom, kalijumom, savršen su antioksidans i imaju dosta vlakna, te stručnjaci savetuju da iskoristite u potpunosti ovaj period i uživate u zdravoj namirnici.
Vrlo neobična biljka ali i te kako ukorenjena u srpskoj kuhinji, biljka potočarka se najčešće koristi kao salata. Potočarka ima biberast ukus, pomalo gorak koji mnogi porede sa senfom. Odličan je izvor vitamina A i C i bogata je kalcijumom što će vam dodatno dati snagu i sitost.
Rotkvice
Savršeno prolećno povrće koje se može naći u različitim varijantama oblika, veličina i boja ali kakav god plod da uzmete, budite sigurni da je prava riznica vitamina C. Hrskave i pomalo gorke, idealne su kao salata uz svakodnevne obrokom.
Artičoka
Verovatno vam je prvo palo na pamet kako je to nešto fensi i da nismo odrasli na ovoj povrćki te je često zanemarujemo, ali nepravedno jer je danas dostupna i kod nas, a izrazito su pune vlaknima, folatom, vitaminom C kao i magnezijumom koji je prvi na liniji fronta protiv umora i stresa.
Možete koristiti srce artičoke sa raznim testeninama, picom i sosovima, ili ih prosto probajte cele, pečene, punjene ili grilovane na roštilju.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video
Saveti dr Perišića