STARINSKI I PRUKUSNI

Ledene kocke, jafa kolač i medeno srce: Tri NAJLEPŠA POSNA KOLAČA koji se odmah prave PO DUPLOJ MERI

Tokom posta često nam nedostaju ideje za ukusne poslastice, a ova tri recepta su takva da ćete ih praviti i kad nije post 

3 najleepša recepta za posne kolače foto: Shutterstock

Verujete li da posni kolači mogu da budu podjednako ukusni kao i mrsni. Bez obzira što u njima nema mleka, jaja, maslaca, kremasti su, sočni i mekani, pa ih obožavaju svi, od 2 do 102 godine.

 

Ako i vama nedostaje inspiracija za pripremu ukusnih dezerata tokom dana posta donosimo vam tri veoma ukusne poslastice, koje su naše bake pravile, a za koje će vam odmah trebati dupla mera.

 

Prionite na posao, jer ovo su slatkiši zbog kojih će vas obožavati svi ukučani.

 

 

POSNE LEDENE KOCKE 

 

Za koru:

 

  • 1 čaša brašna (200 ml)
  • 1 čaša šećera
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 3 supene kašike ulja
  • 1 čaša kisele vode
  • 2 supene kašike kakaoa

 

Za sirup:

 

  • 1/4 kg šećera(250 grama)
  • 2 dl vode
  • vanilin šećer

 

RECEPT ZA POSNE LEDENE KOCKE foto: Shutterstock / Mihailo Petrovic 993

Za fil:

 

  • 1 l sojinog mleka
  • 4 kašike brašna
  • 5 kašika gustina
  • 9 kašika šećera
  • 1 kesica vanil šećera
  • 250 g posnog margarina

 

Za glazuru:

 

  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 60 g posnog margarina
  • malo sojinog mleka

 

Priprema:

 

Umutite šećer sa brašnom u koje ste dodali prašak za pecivo. Dodajte ulje, kakao i kiselu vodu i mutite dok ne dobijete lepu kremastu smesu. Zatim to prespite u pleh koji se obložili pek papriom i ispecite koru. U zavisnosti od rerne, na 200 stepeni kora se peče oko pola sata.

 

Dok se peče kora vi napravite sirup, tako što ćete skuvati šećer, vanilin šećer i vodu. Kuvajte desetak minuta dok se malo ne zgusne. Nakon što se kora ohladi sipajte preko vruć sirup.

 

POSNO MEDENO SRCE

 

Potrebno je:

 

  • 1,5 čaša (od jogurta) kisele vode
  • 1,5 čaša šećera
  • 2 kašike sode bikarbone
  • 2 kašike cimeta
  • 2 čaše brašna
  • 3 kašike džema

 

Ostalo:

 

  • džem
  • posna čokolada

 

RECEPT ZA POSNO MEDENO SRCE foto: Shutterstock / Africa Studio

Priprema:

 

Pomešajte sve sastojke sem džema. Sipajte polovinu smese u pleh i pustite da se malo zapeče. Zatim odozgo premažite džem i sipajte drugu polovinu testa, pa vratite u rernu da se zapeče. Nakon pola sata smesa je gotova, a onda sledi glazura.  Rastopite čokoladu s malo ulja i prelijte preko kolača. Ostavite da se stegne. Isecite na kockice i služite.

 

POSNI JAFA KOLAČ

 

Sastojci za testo:

 

  • 18 kašika brašna
  • 18 kašika šećera
  • 20 kašika kisele vode
  • 20 kašika ulja
  • 1 prašak za pecivo

 

Fil:

 

  • 3 pomorandže (prethodno zamrznute na par sati)
  • džem
  • 8 kašika vode
  • 100 g šećera u prahu

 

Glazura:

 

  • 150 g čokolade
  • 50 grama posnog margarina ili ulja
RECEPT ZA POSNI JAFA KOLAČ foto: Randall Skeffington/Shutterstock

Priprema:

 

Sve sastojke staviti u dublju posudu i umutiti mikserom, pa izručiti u podmazan pleh i pecite 30 minuta na temperaturi od 180 stepeni. Kada je testo pečeno, podelite ga na dva dela.  Prva polovina testa poslužiće Vam kao prvi sloj, dok ćete drugu izmrviti i pomešati u sastav drugog sloja.

 

Fil napravite  tako što ćete prvo prokuvati vodu i šećer dok se ne zgusnu, a zatim u šerbet dodati tri zaleđene narendane pomorandže i izmrvljeni deo testa koji vam je ostao od prvog dela kolača.

 

Slaganje:

 

Prvi sloj namažite džemom po želji, a onda preko ravnomerno rasporedite fil od šerbeta, pomorandži i mrvljenog testa. Za kraj napravite glazuru, istopivši čokoladu i margarin i ostavite kolač barem dva sata u frižideru da se stvrdne. 

 

Bonus video:

Da li biste probali slatko od slanine?