(veganski recept)

Odlična ideja za POSNI RUČAK: Ćufte od tikvica kakve nikad niste probali – još sočnije, još zasitnije, a superbrze

Kako napraviti ukusne i bogate domaće ćuftice bez grama mesa, jaja i ostalih namirnica životinjskog porekla za posni ručak tokom Uskršnjeg posta?

Ukusne domaće ćuftice od tikvica za posni ručak ili večeru, bez grama mesafoto: Cesarz, Shutterstock

Uskršnji post počeo je ove godine 18. marta, a trajaće sve do do 4. maja.


U skladu s običajima, svaka nedelja Vaskršnjeg posta ima sopstvena pravila, što znači da se ne posti svakog dana na isti način, a ako vam fali ideja za bogat ručak posle kog nema praznog stomaka, ovo jelo će vam se sigurno dopasti.


U pitanju su veganske ćufte od tikvica, bez trunke mesa i drugih namirnica životinjskog porekla, gotove očas posla.

Možete ih služiti uz krompir, pirinač ili grašak i slobodno budite maštoviti sa začinima – biće samo još lepše.

 

Posne ćufte od tikvica

 

Ćufte od tikvica prave se brzo i jednostavnofoto: Cesarz/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 4 tikvice
  • 4 mlada luka
  • 4 čena belog luka
  • 1/2 glavice crnog luka
  • 6 kašika griza
  • 6 kašika brašna
  • 1 kašičica suvog začina
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • peršunov list po ukusu


Priprema

  1. Oljuštite (ako želite, ne mora) i dobro operite tikvice, pa ih izrendajte, posolite po ukusu i stavite u posudu ili na poslužavnik obložen papirnim ubrusima da upije višak tečnosti. Neka odstoji najmanje 20 minuta.
  2. Kad puste vodu, rukama još malo ocedite tikvice, pa im dodajte povrće isečeno na kockice i sitno iseckan peršun. Sve lepo pomešajte.
  3. Dodajte brašno, griz i začine, pa sjedinite.
  4. Kašikom vadite smesu za ćuftice, oblikujte rukama (nauljenim) i pržite u vrelom ulju.
  5. Kad su gotove, ređajte ćufte po papirnom ubrusu da se cedi višak masnoće.


Uživajte!

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Tajna majstora za gulaš