Sočan, veličanstvenog ukusa i dekorativan, ovaj domaći slatkiš idealan je kao dezert posle obroka
Uskršnji post počeo je 2024. godine 18. marta i trajaće do 4. maja, a ako ga praktikujete po dobro poznatim pravilima Vaskršnjeg posta to ne znači da treba da se odreknete slatkih zadovoljstava.
Postoji mnogo posnih kolača kojima se možete zasladiti posle ručka, a u danima kada je dozvoljen post na ulju jedna od odličnih ideja za domaći slatkiš jeste mramorni kolač. Ili još praktičnije – napravite ga u obliku mafina!
Ovaj dezert priprema se vrlo brzo i jednostavno, a ukus mu je božanstven i bez sumnje je recept koji svaka kuća treba da ima.
Sastojci:
(mera: šolja od 200 ml)
- 1,5 šolja brašna
- 1 cela kesica praška za pecivo
- 1 šolja šećera
- 1 šolja kisele vode
- ½ šolje ulja
- 1 kašičica kakao praha
- 50-70 g kokosovog brašna
Glazura:
- 100 g posne čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema
- U jednoj činiji pomešajte prosejano brašno, prašak za pecivo i šećer.
- Dodajte tome kiselu vodu i ulje i sve lepo promešajte viljuškom ili žicom za mućenje, pa podelite smesu na dva dela, u sve posude.
- U jedan deo umutite kokosovo brašno, a u drugi kakao prah i promešajte.
- Poređajte korpice za pečenje u kalup za mafine, pa dodajte naizmenično kašičicom malo smese s kakaoom, malo smese s kokosom, tako da dobijete crno-bele mafine. Pazite da ih ne punite do vrha jer će nadoći tokom pečenja.
- Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180° dok ne porumene i dok čačkalica zabodena u sredinu mafina ne izađe sasvim čista. Izvadite da se prohladi.
- U međuvremenu izlomite čokoladu, pa joj dodajte ulje i otopite uz mešanje, na pari. Time prelijte ohlađene mafine.
*Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Recept za salčiće