neodoljiv

Posni MRAMORNI MAFINI s kokosom: Brzi dezert ukusniji od svakog mrsnog kolača (RECEPT)

Sočan, veličanstvenog ukusa i dekorativan, ovaj domaći slatkiš idealan je kao dezert posle obroka

Čuveni mramorni kolač možete napraviti u posnoj verziji i u obliku mafina, a neodoljivi su i bez čokoladne glazure.foto: natkinzu/Shutterstock

Uskršnji post počeo je 2024. godine 18. marta i trajaće do 4. maja, a ako ga praktikujete po dobro poznatim pravilima Vaskršnjeg posta to ne znači da treba da se odreknete slatkih zadovoljstava.


Postoji mnogo posnih kolača kojima se možete zasladiti posle ručka, a u danima kada je dozvoljen post na ulju jedna od odličnih ideja za domaći slatkiš jeste mramorni kolač. Ili još praktičnije – napravite ga u obliku mafina!


Ovaj dezert priprema se vrlo brzo i jednostavno, a ukus mu je božanstven i bez sumnje je recept koji svaka kuća treba da ima.

Sastojci:

(mera: šolja od 200 ml)

 

  • 1,5 šolja brašna
  • 1 cela kesica praška za pecivo
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja kisele vode
  • ½ šolje ulja
  • 1 kašičica kakao praha
  • 50-70 g kokosovog brašna


Glazura:

  • 100 g posne čokolade
  • 2 kašike ulja

 

Posni mramorni mafinifoto: Alfredo Hernandez Rios/Shutterstock


Priprema

 

  1. U jednoj činiji pomešajte prosejano brašno, prašak za pecivo i šećer.
  2. Dodajte tome kiselu vodu i ulje i sve lepo promešajte viljuškom ili žicom za mućenje, pa podelite smesu na dva dela, u sve posude.
  3. U jedan deo umutite kokosovo brašno, a u drugi kakao prah i promešajte.
  4. Poređajte korpice za pečenje u kalup za mafine, pa dodajte naizmenično kašičicom malo smese s kakaoom, malo smese s kokosom, tako da dobijete crno-bele mafine. Pazite da ih ne punite do vrha jer će nadoći tokom pečenja.
  5. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180° dok ne porumene i dok čačkalica zabodena u sredinu mafina ne izađe sasvim čista. Izvadite da se prohladi.
  6. U međuvremenu izlomite čokoladu, pa joj dodajte ulje i otopite uz mešanje, na pari. Time prelijte ohlađene mafine.

*Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Recept za salčiće