neodoljivo

Ručak u nekoliko koraka: LAŽNE LAZANJE ili MUSAKA BEZ KROMPIRA – kako god ga zvali, ovo jelo je ukusno, brzo i dijetalno

Ako počinjete da gubite ideje šta možete da spremite za porodični ručak, ovaj predlog će vam se dopasti jer je hranljiv, izdašan, a brz

Musaka od tikvica s mlevenim mesom ponekad se naziva i lažnom lažanjomfoto: Shutterstock

Kada je u pitanju bogat ručak za celu porodicu, s klasičnom musakom od krompira i mlevenog mesa nema greške, kao ni s ukusnim lazanjama, ali šta ako bismo iskoristili ove klasične recepte kao inspiraciju za dijetalno jelo?


Neko ga naziva musakom od tikvica, nego lažnom lazanjom, a u svakom slučaju je ovo jelo zasitno, veoma izdašno i ukusno.

 

Najbolje od svega je što se priprema očas posla, a glavna "zvezda" su tikvice.

Sastojci:

 

  • 500 g mlevenog mesa po izboru
  • 1 kg tikvica
  • 3 cela jajeta
  • 100 ml mleka
  • 1 glavica crnog luka, srednje veličine
  • 1 kašika suvog začina
  • brašno po potrebi
  • so i biber po ukusu
  • origano po želji
  • rendani parmezan po ukusu
  • ulje po potrebi

 

Lažne lazanje prave se od tikvica i mlevenog mesafoto: GK1982/Shutterstock

Priprema

  1. Oljuštite tikvice, pa ih isecite na kriške (po dužini). Lepo posolite po ukusu, pa ih poređajte po papirnim ubrusima da se cede.
  2. Sitno iscekajte crni luk i propržite na malo ulja, pa tome dodajte mleveno meso.
  3. Kad porumeni, dodajte origano, suvi začin, so i biber.
  4. Dobro oceđene tikvice uvaljajte u brašno, pa ređajte po dnu vatroslatne posude, prethodno podmazane uljem.
  5. Potom poređajte sloj mlevenog mesa, pa ponovo ređajte tikvice i tako ponavljajte dok ne utrošite materijal.
  6. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata.
  7. Umutite jaja i mleko, pa time prelijte i vratite u rernu i pecite još 20 minuta.
  8. Pet minuta pred kraj pečenja, pospite rendanim parmezanom.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Musaka i šopska kakve niste probali