Cvekla se često preporučuje posebno zbog jednog nutrijenta, ali on u njoj nije zastupljen u značajnoj količini
Gvožđe je jedan od najvažnijih minerala koji su prisutni u ljudskom telu, zbog niza uloga koje obavlja u organizmu.
Ono učestvuje u biosintezi hemoglobina, proteina eritrocita koji transportuje kiseonik od pluća do svih tkiva, zatim omogućava transport kiseonika i njegovo privremeno skladištenje u mišićima, veoma je važan za imuni sistem... a to je samo deo funkcija gvožđa u telu.
Zbog svega toga je bitno u okviru uravnotežene i raznovrsne ishrane unositi dovoljne količine namirnica koje sadrže značajne količine gvožđa. Međutim, ono što mnogi ne znaju jeste da – cvekla nije jedna od njih.
Koliko gvožđa ima cvekla?
Kako navodi platforma FoodData Central koju je pokrenulo američko Ministarstvo poljoprivrede, u 100 g sirove cvekle nalazi se 0,8 mg gvožđa, a ta količina neznatno opada nakon kuvanja. Nešto više gvožđa sadrži sirovi list cvekle, u kom ima 2,57 mg ovog minerala.
Dakle, ako vam je potrebno više gvožđa, jedite više listova cvekle ili se oslonite na druge izvore, poput spanaća i brojnih ukusnih namirnica koje ga sadrže čak i više.
Zašto treba jesti cveklu?
Naravno, cvekla treba da bude zastupljena u ishrani, bez obzira na niži nivo gvožđa nego što se obično misli, jer je u pitanju namirnica bogatog nutritivnog sastava.
Cvekla je niskokalorična, pa tako Healthline navodi da u 100 g sadrži 33 kalorije, a tu je i:
- 1,7 g proteina
- 0,2 g masti
- 10 g ugljenih hidrata
- 2 g vlakana
- 20% preporučenog dnevnog unosa folata
- 14% preporučenog dnevnog unosa mangana
- 8% preporučenog dnevnog unosa bakra
- 7% preporučenog dnevnog unosa kalijuma
- 6% preporučenog dnevnog unosa magnezijuma
- 4% preporučenog dnevnog unosa vitamina C
- 4% preporučenog dnevnog unosa vitamina B6
Istraživanja pokazuju da cvekla može biti od koristi ljudima koji imaju povišen krvni pritisak, što je jedan od glavnih faktora rizikaza nastanak srečanih bolesti, kao i da je odličan izbor za sportiste. Istraživanja su je povezala s efektom snižavanja zapaljenja u organizmu, boljim varenjem, zdravljem mozga...
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Sukob nutricionista zbog slanine