sjajan je i kao namaz!

Kupovni košta 500 RSD, a domaći manje i pravi se za 5 minuta: Neodoljivi PESTO SOS ide uz pastu, povrće meso...

Umesto da kupite gotov pesto sos, izdvojte samo nekoliko sastojaka i minuta i dobićete još lepši

Italijanski pesto sos tradicionalno se pravi od bosiljkafoto: smirart/Shutterstock

Kako godine prolaze, popularnost pesto sosa ne prestaje da raste, a on danas spada u najomiljenije priloge italijanske kuhinje.


Potiče iz Đenove, glavnog grada italijanske regije Ligurije, a ime je dobio od glagola pestare, što znači "lupati" i "drobiti" jer su nekada svi sastojci za pesto sos mrvljeni u mramornom avanu.


Obično se pravi od listova bosiljka, tvrdog sira, belog luka i pinjola, uz obavezno maslinovo ulje, a proteklih godina je na ceni i crveni pesto sos, odnosno verzija od pečenih crvenih paprika.

U ponudi su mnoge kupovne opcije pesto sosa, po ceni od oko 500 dinara po teglici, ali još ukusniji možete napraviti u svojoj kuhinji, i to za samo nekoliko minuta.

 

Možete ga poslužiti uz testeninu, kuvani ili pečeni krompir, pirinač, zatim kao umak za grilovano povrće, uz pečeno meso, najbolje živinsko, kuvana jaja... pa čak i kao namaz!

 

Pesto sos uglavnom se služi uz pastu, ali može da se koristi na razne načinefoto: kopava/Shutterstock

Kako se pravi domaći pesto sos?


Sastojci:

 

  • 3 šolje bosiljka (svežeg)
  • 1/4 ovčijeg sira
  • 1/4 parmezana
  • malo soli
  • 1/4 šolje pinjola
  • 1 veliki čen belog luka
  • 1 kašičica rendane kore limuna
  • 2 kašičice limunovog soka
  • 1/2 šolje maslinovog ulja


Priprema

  1. Propržite pinjole (sa svih strana), bez ulja, pa ih izvadite.
  2. Potom u isti tiganj sipajte malo maslinovog ulja i propžite sitno seckan beli luk, pa sklonite sa strane.
  3. Narendajte limun i iscedite ga za sok.
  4. U blender ubacite pinjole, beli luk (s uljem na kom se pržio, ako je ostalo), sir i bosiljak, rendanu koru limuna i limunov sok. Oprezno dodajte malo po malo maslinovog ulja, dok ne postignete željenu konzistenciju sosa.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako se sprema vrhunska pasta?