Ukoliko želite da napravite poslasticu koja će oduševiti i goste i ukućane sa ovim čupavcima sigurno nećete pogrešiti
Pre samo dvadesetak godina domaćice su se trudila da svakog vikenda spreme ukusan ručak i okupe svoju porodicu oko zajedničke trpeze. Danas je život malo urbaniji, a običaj zajendičkog ručavanja se donekle izgubio.
Ipak, još uvek postoje trenuci kada se porodice okupljaju, a čak i da nije tako, lepo je napraviti neki ukusan dezert koji mami uzdahe i pričinjava zadovoljstvo našim nepcima.
Jedan takav upravo je pred vama, a naročito će vas oduševiti to što ne morate čak ni rernu da uključite, a svi će biti oduševljeni.
Sastojci:
- 1 l mleka
- 180 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 60 g kakao praha
- 160 g griza
- 60 g kokosovog brašna
Priprema:
U mleko sipajte šećer, griz i kakao, pa kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne. Pred sam kraj ubacite vanilin šećer, pa dobro promešajte i sklonite s vatre. Vatrostalnu posudu obložite pek papirom pa u nju sipajte smesu.
Ubacite u frižider da se stegne. Kad je smesa dovoljno tvrda (oko 2,3 sata) izvadite je na dasku i isecite na kocke. Zatim svaku od njih uvaljajte u kokos i vaš kolač je spreman.
Bonus video:
Lignje na mornarski način