Savršena i za doručak i za večeru, odlična ako nosite hranu na posao
Proja je jedno od omiljenih jela na srpskoj trpezi, a španska pita je malo izmenjena verzija ovog starog jela koje je i zdravo i zasitno i što je najvažnije veoma lako i brzo se sprema.
Ukoliko su vam dosadile pekare ili jednostavno želite svojoj porodici da obezbedite ukusan i zdrav obroz za početak dana ova pita je pravi izbor za vas.
Ona se pravi veoma brzo, nećete isprljati mnogo sudova, a za manje od sat vremena sa sve pečenjem ukusan obrok biće na vašem stolu.
Potrebno je:
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 180 ml jogurta
- 100 ml maslinovog ulja
- 4 jajeta
Za nadev:
- 100 g kačkavalja
- 150 g feta sira
- 150 g šunke
- 4 kisela krastavca
- 1 kisela paprika
Priprema:
Umutiti jaja, dodati brašno sa praškom za pecivo, ulje, jogurt, seckanni kačkavalj, seckanu fetu, šunku, krastavčiće, papriku i sve umešati. Peći u podmazanom plehu ili obloženom pek papirom na 200 stepeni 1 sat. Pred kraj pokriti folijom i smanjiti na 180 stepeni.
Nakon što se prohladi isecite na kockice i služite uz jogurt ili neki drugi napitak koij volite.
Da bi duže ostala sveža držite je u posudi sa poklopcem ili u kesi i tako u njoj možete uživati i do nekoliko dana.