korisno

Može li sirće da ukloni buđ? 5 stvari koje MOLERI ne žele da znate, jer će vam uštedeti novac za njihove usluge

Ako se u ćoškovima na zidovima u vašem domu nakuplja buđ možda bi jedan jednostavan trik mogao da vam pomogne da je se rešite zauvek 

TRIK ZA UKLANJANJE BUĐI SA ZIDA UZ POMOĆ SIRĆETA foto: Shutterstock / Andrey_Popov

Ukoliko se i u vašem domu stvara neprijatna i ni malo bezazlena buđ to je znak za uzbunu. Osim što ruži izgled prostora buđ ima i loš uticaj na ljudsko zdravlje.

 

Spore buđi šire se kroz celu kuću ili stan, i vrlo lako se šire i na druga mesta. Borba sa dosadnom buđi može biti vrlo naporna i stresna, ali i skupa, ukoliko svaki put kad se buđ pojavi vi zovete majstora da je prekreči. 

 

Ipak, na sreću, postoji jedno, gotovo svemoguće sredstvo koje svi imamo u domovima. U pitanju je sireće, a evo i kako da ga upotrebite da se rešite buđi zauvek. 

 

 

- Sirće je svestrano, ekološki prihvatljivo i efikasno rešenje za sprečavanje i lečenje buđi u kući. Njegova prirodna svojstva čine ga bezbednijom alternativom od oštrih hemikalija - kaže Majkl Golubev, izvršni direktor kompanije Mold Busters. 

 

- Sirće, posebno belo destilovano, služi kao prirodno i isplativo rešenje za uklanjanje buđi -  objašnjava Majkl Gotron, vlasnik Germicidal Maids.

 

To je zato što ove vrste sirćeta sadrže otprilike 5 do 8% sirćetne kiseline, za koju je poznato da ima antifungalna i antibakterijska svojstva, prema Nacionalnoj medicinskoj biblioteci.

 

UKLANJANJE BUĐI SIRĆETOM TRIKOVI foto: Shutterstock / sima

 

- Njegov sadržaj sirćetne kiseline stvara negostoljubivo okruženje za rast plesni, narušavajući njegovu strukturu. Ovo takođe sprečava da se buđ vrati, što ga čini bezbednom i ekološki prihvatljivom opcijom za održavanje prostora u kojem živite - kaže Majkl Gotron.

 

Potrebno je:

 

  • Belo destilovano sirće ili sirće za čišćenje
  • Boca sa sprejom
  • Četka za čišćenje
  • Krpa od mikrovlakana
  • Maska za lice
  • Zaštitne naočari
  • Rukavice
  • Stara odeća
KAKO UKLONITI BUĐ SA ZIDA?foto: Shutterstock / New Africa

 

Ubijanje plesni sirćetom je jednostavan proces sa samo nekoliko ključnih koraka:

 

1. Prvo pomešati jednake delove sirćeta i vode i prebaciti sirće u bocu sa raspršivačem, a zatim poprskati izdašnu količinu rastvora direktno na buđ.

2. Ostavite sirće da odstoji najmanje 1 sat, omogućavajući sirćetu da prodre i ubije buđ - savetuje Haši Mohamed, predsednik Ivi Cleans-a.

3. Nakon toga, istrljajte područje četkom da biste uklonili sve preostale ostatke buđi. Zatim isperite površinu čistom vlažnom krpom i ostavite da se područje potpuno osuši kako biste sprečili dalji rast buđi. Odmah odbacite krpu i četku koju ste koristili za čišćenje područja.

 

Ako se buđ i miris zadrže nakon ovog procesa, možda ćete želeti da razmislite o korišćenju cimeta da biste sprečili pojavu buđi uz rastvor sirćeta ili da dovedete profesionalce da obiju zid i urade šta je potrebno da bi se buđ u potpunosti uklonila. 

 

Bonus video:

Kako proveriti da li je meso dovoljno pečeno?