Sočni, mirisni i vrlo zasitni, ovi slani mafini su nešto što svako treba da proba.
Kad nemate mnogo vremena za pripremu domaćeg peciva, nema bolje ideje od mafina! Umutite ih za pet do deset minuta, a peku se 20-30, pa tako već za pola sata možete uživati u neodoljivim zalogajima.
Pored ultrapopularnih slatkih mafina, uvek odlično rešenje su razne varijante slanih, a postoji mnogo recepata za slane mafine od cepkanih kora za pitu, zatim za pica-mafine, paleo, bezglutenske i mnoge druge.
Danas vam predstavljamo recept za brzo domaće pecivo sa crvenom paprikom i tikvicama, kojima ćete se stalno vraćati zbog jednostavne i brze pripreme i fenomenalnog ukusa.
Najlepši slani mafini
Sastojci:
- 250 g brašna
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- 1 crvena paprika
- 3 cela jajeta
- 350-450 g tikvica
- 100 sitnog slanog sira
- 100 g kačkavalja
- nekoliko kašika vode
- 1 prstohvat soli (ako sir nije preslan, može i kašičica)
Priprema
- Tikvice oljuštite, dobro operite, izrendajte, posolite po ukusu, pa ostavite da odstoje desetak minuta u činiji obloženoj papirnim ubrusom da bi pustile višak tečnosti.
- U dubljoj činiji umutite jaja, pa tome dodajte brašno, prašak za pecivo i nekoliko kašika hladne vode, tako da dobijete retko testo za mafine.
- Potom dodajte rendani kačkavalj , sitan sir (ili mrvljenu fetu) i sitno seckanu crvenu papriku promešajte.
- Zatim prstima stisnite da se još ocede tikvice, pa ih ubacite u smesu, promešajte (posolite po ukusu, u skladu s time koliko je slan sir).
- Sipajte u kalupe za mafine, obložene papirnim korpicama za pečenje.
- Po želji možete posuti začinskim biljem ili peruškama mladog luka.
- Pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Mafini sa bananama i kikiriki puterom