važi za svaku verziju

Greška koju svi prave kad pripremaju PALAČINKE: Jedna sitnica daje im MEKOĆU, a zbog nje ostaju sveže 2 dana (+RECEPT)

0

Bez obzira na to pravite li tradicionalne evropske palačinke, američke, japanske ili neku četvrtu varijantu, ako koristite jaja, ovaj trik će vam pomoći!

Mekane palačnke sa čokoladnim prelivom
Mekane palačnke sa čokoladnim prelivomfoto: Elsa Perriraz Photographe/Shutterstock

Palačinke spadaju u omiljena slatka testa širom sveta, a prave se u raznim varijantama.


Američke palačinke su deblje i manje fleksibilne, japanske palačinke su vazdušastije, a u Evropi se obično prave crêpe – tanke palačinke koje se posle filovanja urolaju.


Kako god da ih pravite, želite da budu laganije, mekše, rupičaste da ne budu žilave, a za svaku verziju palačinki možete primeniti isti trik!

Kako da palačinke budu mekane i vazdušaste?


Prilikom pripreme palačinki, svi ugavnom prave istu grešku – umute celo jaje odjednom, uglavnom žicom ili viljuškom.


Jaja su jedan od glavnih sastojaka u većini recepata za palačinke, a njima se potom dodaju brašno, prašak za pecivo, ulje, mleko, šećer itd.

 

Palačinke možete poslužiti na razne načine, ali je za pripremu najvažniji isti trik
Palačinke možete poslužiti na razne načine, ali je za pripremu najvažniji isti trikfoto: Africa Studio/Shutterstock

Međutim, umesto da samo razbijete jaje i na brzinu ga umitite viljuškom, da biste bili sigurni da ćete dobiti pecivo poput oblačića na tanjiru potrebno je da najpre odvojite žumance i belanceta. Zatim u odvojenoj posudi umutite belanca u čvrst sneg, idealno mikserom.


Nakon toga, kašikom dodajte malo po malo ovog snega u smesu za palačinke, vrlo oprezno kako ona ne bi splasnula.


Potom na uobičajen način zahvatajte kutlačom smesu i pržite palačinke, a rezultat će vas ostaviti bez reči.


Za kraj, predstavljamo vam i najjednostavniji tradicionalni recept za palačinke.


Vojvođanske palačinke

 

Mekane domaće palačinke na vojvođanski način
Mekane domaće palačinke na vojvođanski načinfoto: How To Cook Smarter/YouTube printscreen

Sastojci:

 

  • 5 jaja
  • 50 ml ulja
  • 200 ml mleka
  • 400 ml gazirane mineralne vode
  • 400 ml obične vode
  • 3 šolje brašna (mera: šolja od 250 ml)
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera


Priprema

  1. U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer, a u drugoj dobro umutite mleko, gaziranu i običnu vodu, ulje i žumanca.
  2. U mešavinu suvih sastojaka polako dodajte smesu mokrih, uz mešanje tako da se razbiju grudvice.
  3. U dubljoj činiji umutite belanca u čvrst sneg. Zatim kašikom sipati malo po malo snega od belanaca u testo.
  4. Kutlačom zahvatite testo, pa sipajte u podmazan tiganj. Nakon što fino porumeni, okrenite i pržite s druge strane još malo.
  5. Ako vam ostane palačinki za sutradan, kada se ohlade, umotajte posudu u kojoj su kesu i ostaće savršeno sveže.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Glavna tajna majstora za gulaš

 

makonda-tracker