važi za svaku verziju

Greška koju svi prave kad pripremaju PALAČINKE: Jedna sitnica daje im MEKOĆU, a zbog nje ostaju sveže 2 dana (+RECEPT)

Bez obzira na to pravite li tradicionalne evropske palačinke, američke, japanske ili neku četvrtu varijantu, ako koristite jaja, ovaj trik će vam pomoći!

Mekane palačnke sa čokoladnim prelivomfoto: Elsa Perriraz Photographe/Shutterstock

Palačinke spadaju u omiljena slatka testa širom sveta, a prave se u raznim varijantama.


Američke palačinke su deblje i manje fleksibilne, japanske palačinke su vazdušastije, a u Evropi se obično prave crêpe – tanke palačinke koje se posle filovanja urolaju.


Kako god da ih pravite, želite da budu laganije, mekše, rupičaste da ne budu žilave, a za svaku verziju palačinki možete primeniti isti trik!

Kako da palačinke budu mekane i vazdušaste?


Prilikom pripreme palačinki, svi ugavnom prave istu grešku – umute celo jaje odjednom, uglavnom žicom ili viljuškom.


Jaja su jedan od glavnih sastojaka u većini recepata za palačinke, a njima se potom dodaju brašno, prašak za pecivo, ulje, mleko, šećer itd.

 

Palačinke možete poslužiti na razne načine, ali je za pripremu najvažniji isti trikfoto: Africa Studio/Shutterstock

Međutim, umesto da samo razbijete jaje i na brzinu ga umitite viljuškom, da biste bili sigurni da ćete dobiti pecivo poput oblačića na tanjiru potrebno je da najpre odvojite žumance i belanceta. Zatim u odvojenoj posudi umutite belanca u čvrst sneg, idealno mikserom.


Nakon toga, kašikom dodajte malo po malo ovog snega u smesu za palačinke, vrlo oprezno kako ona ne bi splasnula.


Potom na uobičajen način zahvatajte kutlačom smesu i pržite palačinke, a rezultat će vas ostaviti bez reči.


Za kraj, predstavljamo vam i najjednostavniji tradicionalni recept za palačinke.


Vojvođanske palačinke

 

Mekane domaće palačinke na vojvođanski načinfoto: How To Cook Smarter/YouTube printscreen

Sastojci:

 

  • 5 jaja
  • 50 ml ulja
  • 200 ml mleka
  • 400 ml gazirane mineralne vode
  • 400 ml obične vode
  • 3 šolje brašna (mera: šolja od 250 ml)
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera


Priprema

  1. U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer, a u drugoj dobro umutite mleko, gaziranu i običnu vodu, ulje i žumanca.
  2. U mešavinu suvih sastojaka polako dodajte smesu mokrih, uz mešanje tako da se razbiju grudvice.
  3. U dubljoj činiji umutite belanca u čvrst sneg. Zatim kašikom sipati malo po malo snega od belanaca u testo.
  4. Kutlačom zahvatite testo, pa sipajte u podmazan tiganj. Nakon što fino porumeni, okrenite i pržite s druge strane još malo.
  5. Ako vam ostane palačinki za sutradan, kada se ohlade, umotajte posudu u kojoj su kesu i ostaće savršeno sveže.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Glavna tajna majstora za gulaš