Bez obzira na to pravite li tradicionalne evropske palačinke, američke, japanske ili neku četvrtu varijantu, ako koristite jaja, ovaj trik će vam pomoći!
Palačinke spadaju u omiljena slatka testa širom sveta, a prave se u raznim varijantama.
Američke palačinke su deblje i manje fleksibilne, japanske palačinke su vazdušastije, a u Evropi se obično prave crêpe – tanke palačinke koje se posle filovanja urolaju.
Kako god da ih pravite, želite da budu laganije, mekše, rupičaste da ne budu žilave, a za svaku verziju palačinki možete primeniti isti trik!
Kako da palačinke budu mekane i vazdušaste?
Prilikom pripreme palačinki, svi ugavnom prave istu grešku – umute celo jaje odjednom, uglavnom žicom ili viljuškom.
Jaja su jedan od glavnih sastojaka u većini recepata za palačinke, a njima se potom dodaju brašno, prašak za pecivo, ulje, mleko, šećer itd.
Međutim, umesto da samo razbijete jaje i na brzinu ga umitite viljuškom, da biste bili sigurni da ćete dobiti pecivo poput oblačića na tanjiru potrebno je da najpre odvojite žumance i belanceta. Zatim u odvojenoj posudi umutite belanca u čvrst sneg, idealno mikserom.
Nakon toga, kašikom dodajte malo po malo ovog snega u smesu za palačinke, vrlo oprezno kako ona ne bi splasnula.
Potom na uobičajen način zahvatajte kutlačom smesu i pržite palačinke, a rezultat će vas ostaviti bez reči.
Za kraj, predstavljamo vam i najjednostavniji tradicionalni recept za palačinke.
Vojvođanske palačinke
Sastojci:
- 5 jaja
- 50 ml ulja
- 200 ml mleka
- 400 ml gazirane mineralne vode
- 400 ml obične vode
- 3 šolje brašna (mera: šolja od 250 ml)
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice šećera
Priprema
- U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer, a u drugoj dobro umutite mleko, gaziranu i običnu vodu, ulje i žumanca.
- U mešavinu suvih sastojaka polako dodajte smesu mokrih, uz mešanje tako da se razbiju grudvice.
- U dubljoj činiji umutite belanca u čvrst sneg. Zatim kašikom sipati malo po malo snega od belanaca u testo.
- Kutlačom zahvatite testo, pa sipajte u podmazan tiganj. Nakon što fino porumeni, okrenite i pržite s druge strane još malo.
- Ako vam ostane palačinki za sutradan, kada se ohlade, umotajte posudu u kojoj su kesu i ostaće savršeno sveže.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Glavna tajna majstora za gulaš