Da bi brže omekanila leblebija treba da stoji potopljena u vodi od 16 do 24 sata pre upotrebe
Ukoliko volite falafel, ali nemate mnogo vremena bolja opcija, koja može da zameni potapanje leblebija jeste da koristite one iz tegle. One su dosta mekše i s njima je neuporedivo lakše spremiti ovo preukusno jelo.
Falafel je bliskoistočno ulično jelo sastavljeno od kuglica leblebija i začina, prženo u ulju koje se obično poslužuje u lepinji s povrćem i humusom i/ili umakom od jogurta.
Ukoliko želite da ga pravite po starinskom receptu, potopite leblebije i proverite posle nekoliko sati da li su bar malo omekanile. Ako nisu dodajte im malo sode bikrarbone. Ako pravite sa onima iz tegle može se desiti da vam se smesa prilikom prženja raspada, zato su sušene, potoljene u vodu bolji izbor.
Originalni recepti za falafel sadrži i sveže listiće korijandera koje ovim prženim kuglicama daju zelenu boju. Ako niste ljubitelj tog začinskog bilja, povećajte količinu peršuna.
Potrebno je:
- 200 grama sušenih leblebija
- 30 grama svežih listića peršuna (bez peteljki)
- 20 grama svežih listića korijandera (bez peteljki)
- 1 manji luk
- 3-4 češnja belog luka
- 1 kašičica kumina
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- 1 kašika susama
- so i biber po želji
- pola kašičice sode bikarbone
- ulje za prženje
Priprema:
Natopite leblebije noć pre i u vodu. Ako vidite da su mnogo tvrde dodajte pola kašičice sode bikarbone. Ujutru prospite tu vodu u kojoj su stajale i stavite ih u blender zajedno sa začinima, velim i crnom lukom.
Dobro izblendirajte i potom stavite u frižider da se ohladi. Pre nego što počnete da oblikujete kuglice u smesu dodajte susam.
Zagrejte ulje u tiganju, pa pržite kuglice falafela dok ne dobiju zlatnu boju i hrskavu teksturu, oko 3 minuta svaku. Potom izvdite iz ulja i stavite na papir za upijanje masnoće.
One su odličan prilog uz neko povrće, a mnogi ih vole i sa raznim sosovima. Na vama je da izbarete koja kombinacija vam je najprimamljivija. Osim u rerni, falafel možete da pržite i u rerni, tada su malo suvlje, ali svakako zdravije, pa ih mogu jesti čak i oni ljudi koji su na dijeti.