(recept)

Bez pečenja, jaja, brašna... Ovaj ČOKOLADNI ČIZKEJK je najbrža torta na svetu, a ukus mu je božanstven

Ako ste ljubitelj čizkejka, naročito varijanti s korom od keksa, predstavljamo vam recept koji jednostavno morate da probate

Čokoladni čizkejk na brzinufoto: Yulyazolotko/Shutterstock

Čizkejk, poslastica od sira, jedan je od omiljenih slatkiša širom sveta prteklih godina, iako su ovakvi dezerti pripremani mnogo duže.


Sir se koristio u pripremi poslastica od davnina, a najstariji recepti potiču još od starih Grka i Rimljana. Kako su vekovi prolazili, tako su se i načini pripreme menjali, pa danas imamo mnogo verzija ovog kolača ili torte.


Danas vam predstavljamo čokoladni čizkejk, neodoljivu varijantu koja se ne peče, obiluje veličanstvenim čokoladnim ukusom, a nema sladokusca koji će biti ravnodušan kad je proba.

Čokoladni čizkejk na brzinu


Sastojci


Za koru:

 

  • 150 g mlevenog keksa
  • 2 kašike kakao praha
  • 100 g maslaca

 

Za fil:

 

  • 250 ml slatke pavlake
  • pola kilograma maskarpone sira
  • 300 g čokolade za kuvanje
  • 200 g šećera u prahu


Za glazuru:

 

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 3 kašike ulja
  • lešnici


Priprema

 

  1. Otopite maslac, pa ga pomešajte s keksom. Kada smesa postane kompaktna, utisnite je u dno kalupa za torte, koji ste prethodno obložili pek-papirom
  2. Sipajte u činiju slatku pavlaku, pa počnite da je mutite mikserom, pa dodajte šećer u prahu i maskarpone.
  3. Potom sipajte i otopljenu čokoladu, ali ne odmah nakon što je skinete s vatre već kad bude mlaka.
  4. Sve dobro promešajte, pa prelijte time podlogu od keksa.
  5. Otopite čokoladu za glazuru s uljem, pa time prelijte tortu i pospite lomljenim lešnicima.
  6. Stavite u frižider na najmanje šest sati.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako iseći okruglu tortu na puno parčića