bez mleka i bez muke

Recept za POSNU POGAČU za BADNJE VEČE: I ako je spremate prvi put - uz ovaj recept ne možete da pogrešite

Ukoliko nemate mnogo iskustva sa pripremom posnih pogača - ovo je pravi recept za vas. 

Recept za posnu pogaču za Badje veče uopšte nije komplikovan foto: Shutterstock/qunamax

U skoro svim receptima koji podrazumevaju testo uglavnom ide i mleko, pa zato priprema posne pogače za Badnje veče za neke može predstavljati mali izazov. 

 

Međutim, ovaj recept je toliko jednostavan da ćete lako spremiti vašu posnu pogaču i ukoliko to sada radite prvi put.    

 

SASTOJCI 

 

  • brašno - 500 grama
  • suvi kvasac - jedna kesicaa
  • kisela voda - 400 ml
  • ulje - 80 ml
  • šećer - pola male kašike 
  • so - jedna mala kašika 

 

PRIPREMA 

 

Prvi korak je da pomešate kvasac sa šećerom i sa jednom kašikom brašna. Posle toga prelijte kiselom vodom sa sobne temperature.

 

Sačekajte da kvasac počne "da radi". Zatim dodajte resto brašna i malo soli, a onda zamesite testo.

 

Ostaviti da naraste na toplom mestu između 35 i 45 minuta, a zatim testo prebacite u šerpu u kojoj ćete peći vašu posnu pogaču.

 

Ostavite još nekih 10-15 minura da naraste, a posle toga pecite na 220 stepeni oko 60 minuta.

 

Ukoliko želite, kada se pogača ohladi, možete da je ukrasite - ružicama, listićima ili kako već želite.

 

Glossy tim