"kokošiji božić"

Zaboravite na teške poslove, ali obavezno uradite dve STVARI: Običaji i verovanja na Svetog Ignjatija Bogonosca 2. 1.

Slavimo prvog sveca u 2024. godini, Svetog Ignjatija Bogonosca.

Sveti Ignjatije Bogonosac proslavlja se 2. januarafoto: Stig Alenas/Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 2. januara slave Svetog Ignjatija Bogonosca. 

 

Sveti Ignjatije Bogonosac je "stalno u srcu i na usnama nosio ime Boga živoga", a njega je "kao malog, Isus držao na rukama".

 

Verovanje kaže da je Isus Hrist, podučavavši učenike smetnosti, jedno dete podigao i rekao: 

 

– Ko se ponizi kao dete ovo, onaj je najveći u Carstvu nebeskom.

 

To dete bio je Ignjatije. On je potom postao čenik Svetog Jovana Bogoslova. Kao odrastao, bio je episkop u Antiohiji, gde je prvi uveo antifonski način pojanja u crkvi, koji je otkrio čudotvorno.

 


Nakon što je car Trajan, prolazeći kroz Antiohiju u ratnom pohodu na Persiju, čuo za Ignjatija, pokušavao je da ga odvrati od hrišćanske vere na sve načine: savetima, ponudom da napreduje u društvenoj hijerarhiji, pa i pretnjama. Ignjatije nije pristajao, te ga je car okovanog poslao u Rim i bacio pred divlje životinje u areni.

 

Verovanje kaže da je Sveti Ignjatije bačen lavovima, koji nisu rastrgli jedino njegovo srce, puno ljubavi prema Isusu Hristufoto: Sergey Kohl/Shutterstock

Na putu do Rima molio se i pristao da strada za Hrista, a lavovi su ga rastrgli 106. godine. Ohridski prolog kaže da lavovi nisu dirnuli jedino srce svetitelja, ispunjeno ljubavlju za Gospoda Isusa Hrista.

 

– Ostavite me da budem hrana zverovima, preko kojih se može dostići Bog. Pšenica sam Božija, i meljem se zubima zverova, da se nađem čist hleb Hristu.

 

Običaji na Svetog Ignjatija 

 

Ovaj praznik naziva se još i Kokošiji Božić.

 

U srpskom narodu postoji verovanje da se na dan kada se slavi ovaj svetac ne rade teški poslovi, što naročito važi za žene. Zabranjeni su tkanje, šivenje i predenje na prvom mestu, a potom i drugi poslovi po kući.

 

Zapravo, danas bi žene trebalo da mese kolače za decu. Tu je i običaj povlačenja dece za uho, kako bi "što više porasli".

 

Takođe, živina se hrani na poseban način, u krug načinjen od položenog konopca, kako bi bolje napredovala.

 

*Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

"NAŠA CRKVA JE PRIHVATILA MILANKOVIĆEV KALENDAR, A NE PRIMENJUJE SE IZ JEDNOG RAZLOGA!" Najtačniji je na svetu, reč je o zabludi?!