Božić je vreme za porodicu i dobru hranu, pa svi pripremaju poseban ručak za taj dan.
Božićni ručak je pravo vreme za uživanje za celu porodicu. Pogledajte predlog trpeze za ovaj porodični praznik. Tu su recepti za predjelo, čorbu, glavno jelo i salatu.
PREDJELO - SLANE BAJADERE
SASTOJCI
- pileće belo meso - 500g
- šunka - 300g
- kačkavalj - 300g
- marinirani šampinjoni - 200g
- jaja - 5 komada
- kisela pavlaka - 200g
- ulje - jedna kašika
- brašno - dve kašike
- prašak za pecivo - jedna kašika
- mešavina začina
PRIPREMA
Za počeak meso obariti u posoljenoj vodi, ocediti od tečnosti, ohladite i jako sitno iseckajte. Šunku iseckajte na rezance, kačkavalj izrendati na krupno rende, a šampinjone iseći na listiće.
Tepsiju za pečenje dimenzija približno 30x20cm nauljiti i posuti brašnom. Barenim i iseckanim mesom prekriti dno tepsije, posuti šampinjonima i preko složiti šunku i na kraju rendani kačkavalj.
Umutiti jaja i pavlaku, dodati kašiku brašna, prašak za pecivo i mešavinu začina po ukusu. Umućenu masu preliti preko sadržaja u tepsiji. Preko staviti aluminijumsku foliju. Peći u predhodno zagrejanoj rerni na 200C 30 minuta, a zatim skinuti foliju i peći još 15 minuta.
Ostaviti je da se skroz ohladi, poželjno je i u frižideru, kako bi se mogli seći lepi parčići.
SASTOJCI
- pileća prsa bez kostiju - 200 grama
- list kelja - 350 grama
- celer - 3 stabljike
- šargarepa - 2-3 komada
- šampinjoni - 500 grama
- beli luk - pet čenova
- seckani luk - jedna šolja
- pileći temeljac - 8 šolja
- maslinovo ulje - dve kašike
- majčina dušica - 4 grančice
- lovorov list - dva komada
- so, biber, slatka začinska paprika - po ukusu
PRIPREMA
Prvo sipajte maslinovo ulje u pileći temeljac, a onda ostavite malo da se zagreje na laganoj vatri. Sad dodajte celer, šampinjone, šargarepu i luk, posle čega je potrebno da par minuta kuvate i mešate.
Nakon toga dodajte i lovorov list, majčinu dušicu, piletinu i začine. Kuvajte nekih 30-ak minuta, a onda dodajte kelj, pa kuvajte još nekoliko minuta.
I za kraj samo Izvadite supe majčinu dušicu i lovorov list.
SALATA - KREMASTI KUPUS
SASTOJCI
- svež kupus - 600 g
- kuvana jaja - 3 komada
- kačkavalj - 300 g
- mladi luk - jedan komad
- beli luka - 4 čena
- majonez - tri kašike
- so, biber, začini - po ukusu
PRIPREMA
Prvo izrendajte i posolite kupus, a onda izrendajte i kuvana jaja sa kačkavaljem.
Iseckajte beli i crni luk, a onda sve pomešajte i začinite, a na kraju dodajte i majonez.
GLAVNO JELO - PEČENJE
SASTOJCI
- svinjska plećka sa kožicom - oko 3 kilograma
- so - tri kašike
- biber - dve kašike
- Maslinovo ulje
PRIPREMA
Prvo ubrusom dobro istapkajte meso da se osuši što bolje. Preporuka je i da svinjsku plećku tokom noći ostavite u frižideru i to nepokrivenu, jer na taj način frižider bolje izvlači vlagu iz mesa. Ako nemate vremena da ostavte tokom cele noći, ostavite barem sat ili dva, pošto će i to isušiti plećku barem malo.
Neophodno je da rernu zagrejte na 220 stepeni, a da svinjetinu začinite sa strane gde se ne nalazi kožica, pospete jednom kašikom soli i pobiberite.
Posle toga okrenite meso, kožicu zarežite po vašoj želji i lepo premažite maslinovim uljem.
Ovaj proces se zove masaža mesa, a imajte na umu da bi trebalo da posolite svaki deo mesa i to tako što ćete utrljavati rukama.
Sad možete da stavite meso u pleh, a onda sipajte malo vode okolo i smanjite rernu na 160 stepeni.
Pecite nekih 150 minuta, ali ne odjednom. Prvo pecite sat i po vremena, a onda proverite da li je sva voda isparila. Ako jeste, sipajte još jedan deci.
A onda pecite meso još 60 minuta, pa rernu pojačajte na 240 stepeni i onda ostavite još 30 minuta.
Pečeno meso izvadite iz rerne, pokrijte folijom i ostavite nekih 20-ak minuta.
Prijatno!
Bonus video: