Za Badnji dan se ide po badnjak, koji se kiti i unosi u kuću, a tradicionalno uživamo u posnim jelima
U skladu sa starinskim običajima, na Badnje veče domaćica uzima slamu i kvočući je prostire po podu. Za njom treba da idu deca i da pijuču. Ovo su stari običaji koji su sačuvani tek u po nekom domaćinstvu, ali bez obzira na sve, praznična atmosfera je nešto što još uvek ne izumire.
Na ovaj dan se sprema posna večera, najčešće se pravi prebranac, riba i druga posna jela, kao i puno raznovrsnog voća. Upkos promenama i prilagođavanju tokom vremena, ostala su neka obeležja Božića i Badnje večeri koja mu prethodi i danas se ponavaljaju.
Ukoliko nemate ideju šta je to što biste mogli da spremite za Badnje veče pogledajte predlog jelovnika koji vam donosi Stvar ukusa.
Posni prebranac
- 500 g krupnog pasulja,
- 500 g crnog luka,
- biljni začin,
- aleva paprika,
- biber u zrnu,
- 2 dl ulja,
- so
Priprema:
Prebrati pasulj, oprati ga, natopiti vodom i ostaviti preko noći. Sutradan staviti da se kuva u slanoj vodi, ali paziti da se ne raskuva.Na zagrejanom ulju pržiti, oko 15 minuta, crni luk isečen na tanka rebarca. Umešati biljni začin i alevu papriku.U nauljenu đuveč tepsiju reðati red pasulja, red luka i bibera. I tako dok se ne utroši sav materijal. Poslednji red treba da bude red luka. Po potrebi malo dosoliti. Proptresti sud i tako ujednačiti masu.U zagrejanoj pećnici peći prvih 20 minuta na jakoj vatri. Zatim smanjiti vatru i lepo ukrčkati. Prebranac služiti uz salatu od kiselog ili svežeg kupusa.
Kompot od suvih šljiva
- 250 g suvih šljiva,
- 80 g šećera,
- 1 l vode,
- limunova kora
Priprema:
Dobro oprati suve šljive i staviti u 1 l vode oko 2 sata, da nabubre. Onda ih kuvati u istoj vodi u kojoj su stajale zajedno sa limunovom korom i šećerom. Kompot je kuvan kad šljive omekšaju.
Posna pogača
- 1 kg brašna,
- oko 1/2 l mlake vode,
- 1 kocka svežeg kvasca,
- 1 kašičica soli,
- 2 kašičice šećera,
- 2 dl ulja
Priprema:
Kvasac rastopiti u malo mlake vode, dodati šećer i dve kašike brašna. Ostaviti na toplom da nadoðe. U brašno dodati nadošli kavasac, ulje i so pa uz dolivanje vode umesiti testo. Testo izručiti na pobrašnjenu dasku za mešenje pa mesiti dalje sve dok se ne pojave mehurići. Ostaviti pokriveno testo da na toplom mestu da naraste. Kad udvostruči zapreminu premesiti ga.
Oblikovati pogaču i spustiti u podmazanu tepsiju. Viljuškom napraviti na pogači šare i premazati je uljem.Peći u zagrejanoj pećnici, prvo na jačoj temperaturi, a zatim na umerenoj dok pogača ne porumeni. Izvaditi je iz pećnice, dobro isprskati vodom i odmah uviti u čisti stolnjak.
Salata od kiselog kupusa
- 400 g kiselog kupusa,
- 2 kisela krastavca,
- 1 šargarepa,
- 4 kašike ulja,
- ren
Priprema:
Kupus izrezati na rezance. Dodati izrendanu šargarepu, malo izrendanog rena, iseckan kiseli krastavac i iseckanu manju glavicu crnog luka.Sve dobro izmešati i preliti uljem. Ili jednostavno iseckati kiseli kupus, preliti uljem i posuti tucanom (ili alevom) paprikom.
Jednostavna salata od kiselog kupusa
- 1 manja glavica kiselog kupusa,
- tucana paprika,
- ulje
Priprema:
Kiseli kupus iseckati. Staviti u veću posodu. Preliti uljem po ukusu i izručiti u činiju za služenje. Posuti tucanom paprikom.
Salata od krompira
- 1 kg krompira,
- 3 glavice crnog luka,
- peršunov list,
- 1 dl ulja,
- sirće,
- biber,
- so
Priprema:
Oprati krompir i skuvati ga. Ocediti i poklopiti. Kad se prohladi oljuštiti i iseći na tanke kolutove.
Luk, oprati, ocediti, iseckati i pomešati sa krompirom. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Vruć krompir preliti uljem i sirćetom razblaženim vodom.
Preručiti u drugu činiju, pa posuti sitno seckanim peršunom i poslužiti.
Som u umaku
- 6 šnicli soma,
- 2 glavice crnog luka,
- 200 g šampinjona,
- 200 g svežeg paradajza,
- 200 g sveže paprike,
- 2 dl belog vina,
- 2 dl ulja,
- peršunov list,
- malo brašna,
- biber,
- so.
Priprema:
Šnicle soma posoliti, uvaljati u brašno i naglo propržiti na vrelom ulju. Izvaditi, pa na istom ulju propržiti sitno seckan crni luk, papriku sečenu na rezance, isečen paradajz i šampinjone sečene na listiće. Dinstati zajedno dok ne omekša.
Na kraju umak posoliti i pobiberiti; Dodati seckani peršunov list i naliti belim vinom.
Pržene šnicle soma staviti na vruć tanjir, preliti umakom i poslužiti sa slanim kuvanim krompirom.
Pečena riba
- 1 kg ribe (morske ili slatkovodne),
- 2-3 kašike brašna,
- 6 kašika ulja,
- 1 limun,
- 2-3 čena belog luka (a ne mora),
- list peršuna,
- so.
Priprema:
Očistiti ribu, oprati je i uvaljti u brašno. Zatim, staviti u pleh za pečenje na vruće ulje i peći oko pola sata dok ne porumene sa obe strane.
Poslagati ribu na tanjir i posuti je seckanim peršunovim listom i obložiti kolutovima limuna.
Pita od kiselog kupusa
500 g gotovih kora za pitu,
srednja glavica kiselog kupusa,
biber,
ulje.
Priprema:
Glavicu kiselog kupusa iseckati što sitnije. Dobro oprati u hladnoj vodi i dinstati dolivanjem po malo vode dok ne omekša i ne ispari sva tečnost.Pri kraju dodati malo ulja, još malo propržiti i pobiberiti sveže mlevenim biberom.
U nauljen pleh ređati do dve kore poprskane mešavinom ulja i vruće vode. Preko njih staviti kupus i tako dok se ne utroše sastojci. Odozgo staviti koru. Poprskati uljem i peći u umereno zagrejanoj pećnici dok ne porumeni.
Izvaditi iz pečnice, poprskati toplom vodom, pokriti čistom krpom i ostaviti da se malo prohladi, pa iseći na kocke.
Rezanci sa orasima
- 500 g posnih rezanaca,
- 15 kašika mlevenih oraha,
- 1 kesica vanilin šećer,
- šećera po ukusu.
Priprema:
U slanoj vodi skuvati rezance. Ocediti ih. Na malo ulja propržiti oceđene rezance. Posuti orasima. Pomešati šećer i vanilini šećer pa posuti rezance.
Baklava
- 500 g tankih kora za pitu.
Fil:
150 g otopljenog margarina,
- 150 g oraha,
- malo cimeta,
- kašika i po šećera.
- Sirup:
- 300 g šećera,
- 300 g vode,
- 5 kašika meda,
- 1 kašika soka od limuna,
- 1 kašika soka od pomorandže.
Priprema:
Skuvati sirup da bude gust toliko da se zadržava na varjači. Podeliti kore na 4 dela. Pomešati sastojke za fil i podeliti ga na 3 dela. Svaku koru premazati margarinom i poreðati u podmazan pleh.
Fil stavljati tri puta. Oštrim nožem iseći na rombove. Baklavu obilno poprskati vodom.
Peći oko 40 minuta na 200 stepeni. Ispečenu baklavu odmah preliti ohlađenim sirupom i ostaviti da upije sok.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video:
Najlepši recept za pileća krilca sa pivom