Bez obzira na to da li poštujete Božićni post, ova posna poslastica je dezert koji jednostavno morate da probate
Posni kolači često su jednako lepi kao oni s jajima, mlekom, margarinom i šlagom, a ovaj je pravo malo slatko čudo na dezertnom tanjiru.
On se priprema vrlo jednostavno i od samo nekoliko sastojaka, a umesto šećera se zaslađuje domaćim džemom po izboru ili medom, koji će lepo povezati sastojke i dati mu očaravajući miris i ukus.
U pitanju je starinski recept iz kuvara naših baka koji vredi probati, a slobodno eksperimentišite s gustinom testa dok ne budete zadovoljni.
Posni kolač sa grizom i kokosom
Sastojci:
- 3 kašike džema ili meda
- 240 g brašna
- 240 g griza
- 350 ml ulja
- 1 kesica sode bikarbone
- 400 ml vode
- 6 kašika kokosovog brašna
Priprema
- Sipajte vodu i ulje, pa postepeno dodajte brašno i griz uz mešanje.
- Dodajte sodu bikarbonu i promešajte, a ako vam se testo čini pregustim slobodno dodajte nekoliko kašika hladne vode ili, ako deluje preretko, sipajte još malo brašna.
- Sipajte 3 kašike kokosovog brašna.
- Umešajte u sve džem ili med.
- Sipajte u posudu za pečenje obloženu pek-papirom.
- Pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 200°C. Zabodite čačkalicu u sredinu kolača – ako izađe čista, gotovo je.
- Kad se prohladi, pospite preko kolača 3 kašike kokosovog brašna.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Napoleon torta