miriše na zdravo

Sjajna ideja za POSNI RUČAK na vodi: Zasitna MUSAKA po ukusu cele porodice – bez grama mesa, jaja i mleka

Da biste napravili sočnu, ukusnu i izdašnu musaku, nije vam potrebno mleveno meso

Posna musaka (ilustracija)foto: Anna Shepulova/shutterstock

Musaka je s razlogom jedno od omiljenih jela na svetu – spoj mesa i povrća pruža božanstven ukus i puni stomak, ali ovo jelo uopšte ne mora da bude mrsno da bi bilo tako ukusno.


Postoji mnogo varijanti recepta za musaku, a jedan od zapostavljenih je tzv. posna ili veganska musaka, koja se priprema bez mesa, jaja i mleka, odnosno od pečuraka i sosa.


Za ovu posnu musaku možete iskoristiti kupovni vorčester sos, ali je još bolje da napravite domaći ako imate vremena.

Posna musaka sa pečurkama

 

Sastojci:

 

  • 6 krompira
  • 1 pakovanje šampinjona
  • 2 šargarepe
  • pola ljute papričice
  • 3 čena belog luka
  • šaka pirinča
  • so i biber po ukusu
  • voda po potrebi
  • vorčester sos


Priprema

 

  1. Oljuštite krompir i isecite ga na kriške, pa sitno iseckajte šargarepu.
  2. Šampinjone dobro operite i isecite na listove.
  3. Potom pokvasite dno vatrostalne posude, pa poređajte začinjene kriške krompira, preko naređajte šampinjone i šargarepu, sipajte so i biber, zatim ubacite sitno seckan beli luk i kolutiće papričice. Završite još jednim redom krompira i posolite i pobiberite po ukusu.
  4. Potom prelijte vorčester sosom i dodajte vodu po potrebi i ukusu.
  5. Prekrijte aluminijumskom folijom i pecite najmanje pola sata u rerni zagrejanoj na 250 stepeni.

Savet za hrskavu ili mekanu musaku

 

Ako želite vrh musake bude hrskav, kad bude gotovo skinite foliju, a ako biste radije da gornji sloj ostane mekan, ostavite foliju još neko vreme.

 

BONUS VIDEO

Božićni post u Srbiji (ANKETA)