Ukoliko volite poslastice koje se brzo i jednostavno prave brzo hemijsku u ruke i zapišite ove super recepte
Mramorni kolač je jedna od onih poslastica koje se mogu jesti nezavisno od godišnjeg doba i predstavljaju uživanje za sve članove porodice. Zbog svoje mekoće i punoće ukusa ovaj kolač je godinama na listi omiljenih u gotovo svakoj kući.
Osim naziva mramorni kolač njega još zovu u zebra kolač, a mi vam donosimo tri različita recepta, a na vama je samo da odlučite koji od njih vam je naprimamljiviji.
Osnovna smesa je ista za sva tri kolača, samo je dodatka različit. Evo šta je potrebno za pravljenje najukusnijeg mramornog kolača koji ste ikada probali.
Osnovni recept za mramorni kolač
Evo osnovnog recepta za mramorni kolač, a predstavićemo vam i različite varijacije, možete ga praviti u pravouganom plehu, ali i u plehu za kuglof.
Sastojci:
- 5 jaja
- 14 kašika šećera
- 14 kašika brašna
- 14 kašika mleka
- 12 kašika ulja
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike kakao praha
Priprema:
Umutiti žumanca sa šećerom, postepeno dodavati ulje i mleko brašno i prašak za pecivo. Posebno umutiti čvrst sneg od 5 belanaca pa spojiti sa prethodnom smesom. Prvo ćemo polovinu smese sipati u podmazan pleh a potom u drugu doati 3 kašike kakaoa. Onda i drugi deo sipati preko prvog i tamni deo preko cele smese.
Peći u zagrejanoj pećnici na 200 C 25 minuta. Gotov kolač ohladiti posuti prah šećerom i seći na kocke.
Mramorni kolač sa čokoladom
Sastojci:
- 300 g maslaca
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 bočica arome ruma
- malo soli
- 5 jaja
- 375 g brašna
- 4 ravne kašičice praška za pecivo
- 3 pune kašike mleka
i:
- 50 g čokolade u prahu
- 3 kašičice kakaa
- 20 g šećera
- 3 kašike mleka
i još:
- 100 g punomasne čokolade za kuvanje
Priprema:
Mikserom umutiti maslac, pa dodati šećer, vanilin šećer, aromu i malo soli. Staviti mikser na najjaču brzinu i postepeno dodavati jedno po jedno jaje. Zati dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Ako je gusto dodajte malo mleka.
U duguljasti pleh sipati polovinu smese, a u drugu polovinu sipati čokoladu, kakao, šećer i mleko. Sipati preko belog dela. Izmešajte da se dobije lepa šara. Peći u zagrejanoj pećnici na 180*C, oko 60 min. Nakon 15 min pečenja, površinu kolača pažljivo zarezati oštrim nožem po dužiti, da bi ujednačeno pukao. Nakon pečenja kolač ohladiti i preliti otopljenom glazurom ili čokoladom.
Mramorni kolač sa bananom
Sastojci:
- 115 g putera
- 50 g šećera
- 2 jaja
- 2 veće prezrele banane
- 1 kašičica arome vanile
- 80 ml mleka
- 180 g oštrog brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 70 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Puter izmiksajte sa šećerom, pa dodajte u testo jedno po jedno jaje. Potom dodajte banane koje ste prethodno izgnječili viljuškom. Možete dodati i aromu vanile. Zatim dodajte mleko i brašno koje ste pomešali da praškom za pecivo. Sve izmešajte da se dobije glatka smesa. Podelite je na dva dela, prvi sipajte u duguljasti pleh, a u drugi dodajte prohlađenu čokoladu i izmešajte. Odozgo sipajte drugi deo smese i prođite viljuškom da napravite šare.
Bonus video:
Piletina koja budi sva čula