Ljudi na našim prostorima se decenijama kunu u kavurmu.
Kavurma je mnogima jedno od omiljenih jela. Ranije je važilo pravilo da se kavurma priprema na dan kad je zakazan svinjokolj, pošto su tada kazani već bili spremni.
Naravno, vi je možete napraviti kad god želite, a imajte na umu da ćete se možda malo pomučiti oko recepta, ali da će se vaš trud na kraju višestruko isplatiti. Postoji recepti koji sadrže i iznutrice, ali konkretno ovaj je bez njih.
SASTOJCI
- svinjska glava - jedan kom
- čvarci - oko dva kg
- praziluk - oko 1 kg
- suve paprike - 15-ak komada ( propečene na žaru )
- govedina ili junetina - oko 1.5 kg
- mast - oko 350 grama
- so - po ukusu
- biber - po ukusu
- lorber - koji list
- po potrebi soli, bibera, i lorbera( lovora)
PRIPREMA
Za početak morate da dobro očistite svinjsku glavu, a onda je skuvajte u jednoj velikoj posudi kako bi lepo počelo da se odvaja od kostiju.
Kad se malo ihladi, onda je podelite na više manjih delova. Nakon što skinite meso sa svinjske glave, iseckajte sve na male kocke.
Sad meso staviti u jednu veliku posudu ( može i kazan ), pa onda dodajte sastoje redom. Čvarke, mast, iseckan praziluk, papriku, so, biber, lovorov list, kao i junetinu ili govedinu koju ste prethodno iseckali na male kocke.
Pošto sve to uradite, potrebno je da sipate vodu do malo više od pola vaše posude. Onda vam preostaje da kuvate između tri i četiri sata, sa tim da je potrebno i često mešanje. Ako ste u mogućnosti, nije loše da kuvate napolju, ali možete sve ovo izvesti i u zatvorenom prostoru.
Smesa će lagano postajati sve kompaktnija, a kad na kraju završite kavurmu stavite u nekoliko šerpi.
Važno je da smesu u svakoj šerpi prelijete sa mašću, a možete je čuvati na hladnom mestu. Takođe, opcija se je da se sutradan isecke i da se ostavi u zamrzivaču.
I imajte na umu jedan važan trik. Kavurma je mnogo ukusnija kad odstoji, tako da je bolje da je ne jedete baš čim je spremite.
Često se služi sa turšijom.