njam

Recept za kranjske kobasice: Kulinarska majstorija koja je deo slovenačke kulturne baštine

Kranjske kobasice važe za jedan od najukusnijih obroka koji potiče iz naših predela. 

Recept za kranjske kobasice foto: Shutterstock/Tatiana Bralnina

Kranjske kobasice vež duže vreme važi za jedan od najslasnijih obroka koji vuče poreklo iz bivše Jugoslavije. 

 

Recept zahteva dosta materijala i vremena, ali kad sve završite svhatićete da se baš isplati. 

 

 

SASTOJCI

 

  • svinjsko meso 7kg 
  • slanina - 2kg
  • so - 25 dkg
  • mleveni biber - 5g
  • beli luk - 2 glavice
  • 2 glavice
  • belo vino ili voda - pola litra 

 

PRIPREMA

 

Za početak neophodno je da meso bude od starijih svinja koje imaju barem desetak meseci.

 

A za pripremu koristite samo one delove od buta, plećke ili vrata.


Uzmite polovinu mesa i slanine i izrežete sve na kockice, a ono što vam ostane sameljite. 


Sad je momenat da posolite, zabiberite a onda mu dodajte vino ili vodu, za šta se već odlučite, ali u tečnost pre toga ubacite izgnječeni beli luk. 

 

Neophodno je da sve lepo izgnječite i mešajte otprilike oko jedan sat.

 

A onda smesom koju ste dobili popunite dobro oprana tanka svinjska creva. Obratite pažnju da creva punite ravnomerno i da ne ostavljate praznine.

 

Napunjena crijeva oblikujte u skladu sa tim kolika želite da vam bude kobasica

 

A tek kad to bude gotovo, možete da kobasice ostavite na promaji da se osuše. Nakon toga bi trebalo da ih stavite u pušnicu na nekih nedelju dana, sa tim da morate da ih s vremena na vreme okrežete da bi se ujednačeno osušile. 

 

Bonus video: