Sezona slava je uveliko počela, a naša mlada glumica ga sprema tako da ćete odmah i vi isprobati njen recept
Uspešna glumica Miljana Gavrilović jedna je od onih žena koje uživaju u trenucima koje provode u pripremi ukusnih jela za svoju porodicu.
Ona je u više navrata govorila o tome kako sprema određena jela, a čini se da je recept za slavsku pogaču postao pravi hit. Ona povremeno svojim mališanima, ćerkom Mionom i sinom Vukadinom pripremajući ukusne poslastice, a evo kako Miljana sprem slavsku pogaču.
Potrebno je:
- 400 ml vode
- 20 g kvasca
- 2 kašike kokosovog šećera
- 850 g brašna
- malo soli
Za ukrase:
- 150 g brašna
- 50 do 70 ml vode
Priprema:
U dubljoj posudi pomešati 400 ml vode, pa dodati kvasac i kokosov šećer, pa ostaviti da odstoji toliko da kvasac krene da narasta. Zatim u posudu sipati smesu sa kvascem, pa dodavati postepeno brašno, sa dve kašičice soli. Umestiti testo da bude glatko i ostaviti da stoji da nadođe.
- Nakon toga premesiti i ostaviti ga pokrivenog još sat do dva. Za to vreme pravimo ukrase (možete uposliti klince da se taman zabavljaju na kreativan način, a tako i ponešto nauče) - ispričala je Miljana u jednoj domaćoj emisiji.
U manju posudu sipati 150 g brašna i malo soli i dodavati oko 50-70 ml vode tek toliko da zamesite testo. Ja nisam dodavala gustin, ali možete ukoliko želite.
- Nauljite ruke ili ih navlažite vodom, podelite testo i jedan deo iskoristite npr. za pravljenje pletenice, jedan za slova ili krstiće. Svakako možete kupiti namenske modle za slavski kolač i napraviti ukrase na taj način - objašnjava glumica.
Nakon što je testo nadošlo, premesite ga još jednom, rasecite ga u obliku krsta i ređajte ukrase.
- Umutite 4-5 kašika maslinovog ulja, par kašika vode i kašiku meda i premažite ceo kolač. Vi ne morate (ukoliko želite da ukrasi ostanu beli, možete premazati kolač pre stavljanja ukrasa). Posuti susamom po želji i peći u tepsiji kalupa 24 cm u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko sat vremena - objašnjava Miljana.
Nakon toga pojačati na 200 i peći još nekih 15-20 minuta.