teško im je odoleti

3 najlepša slavska kolača sa oblandama: Jeftine poslastice koje se prave za MANJE OD POLA SATA

Ako ne želite da provedete sate u spremanju kolača ovi recepti će vas oduševiti 

3 RECEPTA ZA KOLAČE SA OBLANDAMA foto: WR7/Shutterstock

Vreme slava uveliko je počelo, a domaćice se na razne načine dovijaju kako da za što manje novca i vremena pripreme ukusnu i bogatu slavsku trpezu

 

Jedan od najvećih izazova svakako su kolači, pa nije na odmet podsetiti se nekih od najukusnijih, a najjednostavnijih recepata za one koji mame ukusom i traju da pojedete bar još jedan.

 

Mi vam donosimo recepte za 3 jednostavna kolača sa oblandama, koji se brzo prave, izdašni su i što je najvažnije, toliko ukusni da će odmah nestati sa tanjira.

 

 

Oblanda sa čokoladom i pomorandžom

 

Sastojci:

 

  • 3 - 4 pomorandže
  • 1 pakovanje oblandi
  • 200 g margarina
  • 100 g čokolade za kuvanje + ulje
  • 100 g šećera u prahu
  • 20 g želatina
  • 1 kašika šećera

 

Priprema:

 

Iscedite pomorandže i sipajte sok u šerpu. Zagrejte, pa dodajte želatin i kašiku šećera. Kada počne da vri, sklonite sa šporeta i često mešajte da se ne bi stvorila korica, piše Stvarukusa.

 

OBLANDE SA ČOKOLADOM I POMORANDŽOMfoto: Shutterstock

 

Mikserom umutite puter i šećer u prahu. Dodajte ohlađeni fil od soka od pomorandže i sjedinite mikserom. Prvu oblandu premažite filom i nanesite drugu oblandu.

 

Postupak ponoviti sa svim oblandama, s tim da poslednja bude sa glatkom stranom nagore. Čokoladu istopite na pari i dodajte malo ulja. Ostavite da se ohladi, pa premažite odozgo.

 

Oblande sa žutim filom 

 

Sastojci:

 

  • oblande
  • 50 g pudinga od vanile koji se ne kuva
  • 300 ml hladnog mleka
  • 80 g putera
  • 1 kašika šećera u prahu ili običnog
OBLANDE SA ŽUTIM FILOMfoto: Kod bake u gostima

Priprema:


Umutite puding sa hladnim mlekom, pa dodajte puter sobne temperature koji ste prethodno umutitli sa šećerom. Premažite oblandu, pa stavite drugi list, opet premažite i tako dok ne utrošite.

 

Poslednji sloj je oblanda, a onda umotajte u providnu foliju i stavite nešto čvrsto preko nje. Ostavite da se stegne na hladnom.

 

Grilijaš štangle

 

Sastojci:

 

  • 10 žumanaca
  • 700 g šećera
  • 400 g seckanih oraha
  • 300 g putera
  • 2 kore velike oblande
  • 100 g čokolade za kuvanje

 

GRILIJAŠ ŠTANGLICE SU SAN SNOVA foto: Shutterstock / WR7

Prirpema:

 

Šećer rastopite u šerpi na laganoj vatri. Potrebno je mešati, da se ne stvore grudvice, ali vodite računa da vam ne zagori. Kada je šećer karamelizovan, izlijte ga u nauljen pleh i ostavite da se ohladi i stegne.

 

Potom ga izlomite na sitne deliće. Možete da ga isitnite čekićem za meso, ali i ako ga prebacite u kesu pa oklagijom prelazite preko kese. Žumanca i šećer umutite, pa kuvajte na pari , uz stalno mešanje dok se ne zgusnu. Sklonite sa vatre, prohladite, pa umešajte puter i sjedinite.

 

Na kraju, u ohlađen krem dodajte seckane orahe i usitnjeni karamel šećer. Ovim filom filujete oblande, koje bi trebalo dobro da pritisnete i ostavite na hladnom preko noći da se stegnu. Ukoliko želite kolač možete preliti i rastopljenom čokoladom.

 

Sutradan isecite oblandu na štanglice i poslužite.

 

Bonus video:

 

Najlepši recept za faširane šnicle