Zlatne kao dukat, okrugle, sa prstenom u sredini: Najlepše STARINSKE KROFNE po receptu mama Goce vraćaju u detinjstvo

Savršene za zaslađenje posle porodičnog ručka vikendom

Domaće krofne po starinskom receptu foto: sherlesi/Shutterstock

Nekada je teško bilo i zamisliti porodični ručak bez nekog ukusnog slatkiša koji bi se služio odmah posle glavnog obroka.

 

Ipak, danas je mnogo manje vremena, a i porodičnih okupljanja, ali to ne znači da treba da zaboravimo na stare dobre slatkiše i recepte koje su naše bake pravile.

 

Jedan od njih, iz sveske stare domaćice je pred vama. Ako volite ukusne i meke krofne ovaj recept će vam se sigurno dopasti.

Sastojci:

 

  • 50 g svežeg kvasca
  • 3 kašike šećera
  • 400 ml mleka
  • 2 jaja
  • 50 ml ulja
  • 800 g brašna
  • ½ kašičice soli
  • 700 ml ulja za prženje

 

Priprema:

 

U posudu razmutite kvasac u malo mleka. Kad malo krene da narasta dodajte sve ostale sastojke, šećer, jaja, ulje, bašno i so. Sve to umesite u meko testo i ostavite ga da odstoji oko sat vremena.

 

Naraslo testo umesite još jednom, pustite desetak minuta da naraste, zatim ga opet umesite i krenite sa odvajanjem loptica. Meni je prava mera 70 grama. Ukoliko se složimo imaćete dvadesetak krofni.

Mirisne krofne po starom receptu koji svima uspeva foto: Mirjam Kavcic/Shutterstock

 

Zagrejte ulje na najnižoj temperaturi ringle i ubacite krofne koje ste prve oblikovali. U šerpi bi trebalo da bude dovoljno ulja da krofne putaju, nikako da ne dodiruju dno.

 

Strana koja je bila odozgo ide dole u ulje. Poklopite šerpu u kojoj se prže da dodatno narastu a kada porumene okrenite ih na drugu stranu pustite da se isprže do kraja. Ne poklapajte opet. Dalje znate šta vam je činiti.

 

Bonus video:

 

Rolat od mlevenog mesa i vitaminska salata - recept