Postoji mnogo verzija pesto sosa, a najpopularniji je onaj koji se pravi od bosiljka
Pesto sos spada u omiljene priloge italijanske kuhinje, a potiče iz Đenove, prestonice Ligurije.
Ime je dobio od glagola pestare, što znači "lupati" i "drobiti" jer su prošlosti svi sastojci za pesto sos mrvljeni u mramornom avanu.
Sa čime se jede pesto sos?
Veruje se da se pesto pravio još od rimskih vremena, u raznim varijantama, a danas postoji mnogo verzija ovog popularnog sosa.
Pesto se uglavnom jede uz testeninu, ali ga možete služiti uz kuvani, pečeni i pire krompir, pomfrit, kao umak za grilovano povrće, sa kuvanim jajima, uz pečenu piletinu, a čak se često koristi i kao namaz.
Iako postoji više načina da pripremite ukusan pesto sos, ovaj recept smatra se najpouzdanijim.
Najbolji recept za domaći pesto sos
Sastojci:
- 1 veza svežeg bosiljka
- 2 čena belog luka
- trećina šolje pinjola
- so i biber po ukusu
- pola šolje sitno rendanog parmezana
- ekstradevičansko maslinovo ulje po potrebi
Priprema
- Oljuštite beli luk, pa ga izgnječite.
- Zatim ubacite luk u blender i dodajte lišće bosiljka i malo soli i blendajte manjom brzinom.
- Potom dodajte pinjole, pa rendani parmezan i nastavite da blendate.
- Dodajte malo maslinovog ulja, tek toliko da se sastojci lepo povežu, pa ostatak parmezana i još malo soli i bibera.
- Blendajte još minut.
Napomena: Po ukusu možete dodati sok od jednog limuna i propržiti pesto u tiganju.
BONUS VIDEO
Rolovana piletina sa pesto sosom