italijanski dragulj

Uz šta se sve jede PESTO SOS? Po ovom receptu ćete ga napraviti za 300 sekundi, a ide u bezbroj jela

Postoji mnogo verzija pesto sosa, a najpopularniji je onaj koji se pravi od bosiljka

testenina sa pesto sosomfoto: kopava/Shutterstock

Pesto sos spada u omiljene priloge italijanske kuhinje, a potiče iz Đenove, prestonice Ligurije.


Ime je dobio od glagola pestare, što znači "lupati" i "drobiti" jer su prošlosti svi sastojci za pesto sos mrvljeni u mramornom avanu.

 

Sa čime se jede pesto sos?


Veruje se da se pesto pravio još od rimskih vremena, u raznim varijantama, a danas postoji mnogo verzija ovog popularnog sosa.

 

Pesto se uglavnom jede uz testeninu, ali ga možete služiti uz kuvani, pečeni i pire krompir, pomfrit, kao umak za grilovano povrće, sa kuvanim jajima, uz pečenu piletinu, a čak se često koristi i kao namaz.


Iako postoji više načina da pripremite ukusan pesto sos, ovaj recept smatra se najpouzdanijim.

 

Kuvani krompir sa pesto sosom i rendanim parmezanomfoto: TinoFotografie/Shutterstock

Najbolji recept za domaći pesto sos


Sastojci:

 

  • 1 veza svežeg bosiljka
  • 2 čena belog luka
  • trećina šolje pinjola
  • so i biber po ukusu
  • pola šolje sitno rendanog parmezana
  • ekstradevičansko maslinovo ulje po potrebi


Priprema

 

  1. Oljuštite beli luk, pa ga izgnječite.
  2. Zatim ubacite luk u blender i dodajte lišće bosiljka i malo soli i blendajte manjom brzinom.
  3. Potom dodajte pinjole, pa rendani parmezan i nastavite da blendate.
  4. Dodajte malo maslinovog ulja, tek toliko da se sastojci lepo povežu, pa ostatak parmezana i još malo soli i bibera.
  5. Blendajte još minut.

Napomena: Po ukusu možete dodati sok od jednog limuna i propržiti pesto u tiganju.
 

BONUS VIDEO

Rolovana piletina sa pesto sosom