superzdravo

Recept za domaći sok od šargarepe, jabuke i cvekle: Zovu ga i magični napitak, a u pripremi postoji jedna caka

Osim što je veoma ukusan i osvežava, sok od šargarepe, jabuke i cvekle je i veoma zdrav. 

Sok od šargerepe, jabuke i cvekle je veoma zdrav foto: Shutterstock / Africa Studio

Soku od šargarepe, jabuke i cvekle, zbog njegovih blagodeti za organizam, neki tepaju i magični napitak

 

Šargarepa ima visok procenat vitaminima A, B, C, E i K, a tu su i minerali kalcijum, magnezijum, kalijum i selen. Dobra je za vid, smanjuje rizik od moždanog udara i ima antikancerogeno dejstvo.

 

Jabuka sadrži dosta vitaminia A, B, C, E i K, kao i cink, magnezijum, kalijum, fosfor, kalcijum, natrijum i gvožđe. To sve uz još po neke sastojke čini da jabuke daju energiju i pomažu u borbi protiv virusa i u mršavljenju. 

 

Cvekla se ističe sa vitaminima A, C i B, kao i gvožđem, bakrom, magnezijumom i kalijumom. Ima dobar uticaj na rad srca, krvne sudove, probavni sistem.

 

Ovaj prirodni sok od cvekle, šargarepe i jabuke pomaže i u čišćenju jetre i krvi, kao i čišćenju jetre od otrovnih, otpadnih materija, a recept je više nego lagan. 

 

SASTOJCI

 

  • šargarepa
  • jabuke
  • cvekla
  • limeta (proizvoljno)
  • limun (proizvoljno)

 

PRIPREMA

 

Nije neophodno da imate određenu količinu bilo kojeg od sastojaka, možete ih dozirati po ukusu. Ako više volite ukus jabuke, stavite ih više nego cevkle i šargarepe. 

 

Međutim, ako želite da izvučete maksimum iz ovog soka, onda bi trebalo da vam sve tri namirnice budu jednako zastupljene.

 

Sve što je potrebno je da od svežeg voća i povrća napravite sok. Isecite jabuku, cveklu i šargarepu i pomešajte ih.

 

Kada procedite, prespite u teglu i čuvajte u frižideru. Ne bi trebalo da sok dodatno zaslađujete, ali ima i onih koji više vole tako. 

 

Međutim, postoji jedna caka. Možete mu dodati i svež sok od limete ili limuna, što će upotpuniti ukus i ujedno sprečiti oksidaciju soka.

 

Preporuka je da se pije dva puta dnevno, Ujutru, na prazan stomak, jedno 45 minuta pre doručka. I jednom posle podne, na primer  između 17 i 19 časova. 

 

Bonus video: