beauty opsesija

Pitali smo doktora sve što vas zanima o BARBI BOTOKSU: Kako se izvodi, da li je opasan & koliko traju efekti?

"Barbi groznica" koju nam je doneo film o najpoznatijoj lutki na svetu vratila je mnoge zaboravljene trendove, a pojavio se i jedan novi beauty trend, koji je postao prava opsesija na Tik Toku.

Margo Robi u filmu "Barbi"foto: Warner Bros. Pictures/YouTubePrintscreen

Nakon što je film "Barbi" oborio sve rekorde gledanosti, milioni devojaka širom sveta poželele su da više liče na čuvenu lutku, a idu tako daleko da žele da postignu najnerealniji deo njenog izgleda. Ili smo tako mislili...


Barbikin veoma izražen, dugačak i tanak vrat takav je zato što ona nema trapezaste mišiće, a medicina je i za to pronašla odgovor – "Barbi botoks".


Procedura poznata još kao trap tox primenjivala se godinama, ali je tek s velikim uspehom holivudskog ostvarenja doživela ogromnu popularnost u svetu. Zato smo pitali dr Srđana Prodanovića na koji način se izvodi ovaj naizgled nemogući tretman i postavili mu još nekoliko čestih pitanja o "Barbi botoksu".

 

"Barbi botoks" predstavlja injektovanje botulin toksina, popularnog nazvanog botoks, u trapezius. To je mišić koji ide od vrata ka ramenima. Posle filma "Barbi", on je postao trend, iako se taj tretman izvodio i ranije. Kakve veze ima s Barbi? Barbi ima tanak i dugačak vrat, a kod odabranih pacijenata, koji imaju naglašen taj mišić, nakon mesec do dva injektovanja on popusti u tonusu, smanji se volumen i dobijamo izgled tog "Barbi" izduženog i tankog vrata – objasnio nam je dr Prodanović.

 

Tretman koji je sada poznat kao Barbi botoks se primenjivao godinama, ali je najveću popularnost doživeo posle poznatog filmafoto: Shutterstock / DinosArt

Kako nam je otkrio, efekti ove procedure traju do godinu dana, a on je ne ocenjuje opasnijom od drugih sličnih tretmana. Ipak, ističe da postoje ljudi koji ne bi trebalo da primenjuju "Barbi botoks".

 

Procedura, ako se izvodi kod edukovanog profesionalca, doktora medicine i stomatologije, kod odabranih pacijenata ne može da bude opasna. Ta intervencija je po opasnosti kao i sve druge, veoma je nizak stepen omplikacija, a osobe koje ne bi smele da se podvrgnu tom tretmanu su one koje nemaju indikacije. Dakle, ako dođe pacijent koji nema naglašene mišiće, a želi još istanjeniji vrat, to ne može da se obavi. Ja ne izvodim tretman kod takvih pacijenata – naglašava dr Prodanović.

 

Barbi botoks je popularan nakon uspeha filma Grete Gervig s Margo Robi u glavnoj ulozifoto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Prema rečima ovo stručnjaka, cena "Barbi botoksa" varira zbog materijala koji se primenjuje, a ona iznosi najviše 500 evra.


Procedura, u zavisnosti od utrošenog materijala, kreće se od 350 do 500 evra – istakao je dr Prodanović.

 

BONUS VIDEO

Sociolog objašnjava uzrok ogromne popularnosti filma "Barbi"