Mnoge zbunjuje zbog čega folija ima dve različite strane? E, pa, obe imaju svoju funkciju.
Maltene nema onih koji nemaju aluminijumsku foliju u svojoj kući. Najčešće se hrana umotava u nju, ne bi li joj sačuvala toplotu, a koristi se i za kuvanje.
No, mnogi se pitaju zbog čega folija ima dve različite strane, zašto obe strane nisu iste?
Uz to, nameće se još jedno logično pitanje - koja strana se koristi za pripremu jela?
Naravno, nije to samo do dizajna, već obe te strane imaju svoje funckije. Koje su poptuno različite.
I možda ste i sami primetili da su rezulatati drugačiji kada koristite foliju sa jedne ili druge strane tokom pripreme nekih jela.
Dakle, koju stranu bi trebalo da okrenete ka namirnicama kada ih pečete.
Ukoliko mat stranu stavite ka gore, a sjajnu ka naminicama - onda će se povećati temperatura pečenja.
Isto tako, ako imate nameru da sačuvate toplotu kod nekih jela trebalo bi da ih umotate tako da je sjajna strana bude okrenuta prema hrani.
S druge strane, mat strana služi za čuvanje hladnih namirnica. Ovo je "uputsvo" za korišćenje folije, ali realno, kao što i znate iz iskustva - folija će odraditi dobar posao nevezano od strane na koju je okrenete.
Bonus video: