Kitnikez je jedna od najpoznatijih domaćih poslastica iz Vojvodine.
Kitnkez ili vam sir od dunja je čuveni vojvođanski slatkiš. U ovom receptu glavni sastojci su dunje, šećer i limun, a dobra stvar je što može da stoji preko cele zime.
SASTOJCI
- dunje - 2 kg
- šećer - 500 grama
- ribana kora limuna - 1 komad
- sok limuna - 1 komad
- seckani orasi - 200 - 300 grama
PRIPREMA
Za početak dunje očistite, a onda ih isecite na kocke. Posle toga ih lagano kuvajte sa u malo vode oko 45 minuta ili do momenta do kada ne počnu da se raspadaju.
Nakon što se skuvaju, ocedite ih i ispasirajte ih ili sameljite mikserom ili blenderom sve dok postanu kašaste.
U jedan širok lonac sipajte ovu kašu koju ste dobili i dodajte šećer, narendanu limunovu koricu i sok.
Nakon toga mešajte varjačom sve dok se kaša ne zgusne. Imajte na umu da ne smete da kuvate na jakoj vatri da bi sve ispalo kako treba. Drugim rečima, kuvaćete barem sat vremena, a možda i dva.
Kada se mešavina progusti, skinite posudu sa ringle i dodajte iseckane orahe.
Kuvanu smesu stavite u tepsiju ili kalup obložen papirom za pečenje, a nakon što se kitnikez ohladi prebacite ga iz kalupa na drvenu dasku ili neku tacnu.
Sklonite ga na hladno mesto i pustite da odstoji barem dva dana kako bi dobio adekvatnu formu.