gurmanluk

Recept za tartar biftek: Čuveno jelo koje prati drevna legenda o Tatarima

0

Ukoliko već niste do sada - Tartar biftek je jelo koje definitvno morate da probate. 

Recept za tatar biftek prati drevna legenda o Tatarima
Recept za tatar biftek prati drevna legenda o Tatarima foto: Shutterstock / Mironov Vladimir

Kada se priča o tartar bifteku, neozaobilazno je spomenuti i jednu legendu koja ga prati. 

 

Ona glasi da je ovo jelo dobile ime tako što su ga Tatari držali ispod sedla da ga omekšaju, a onda ga jeli sirovog.

 

No, ovo je ipak samo legenda, više je verovatno da je tatrar biftek dobio naziv pošto je po receptu on bio serviran sa tartar sosom. 

 

 

SASTOJCI 

 

  • goveđi ili juneći biftek -  oko 800 grama
  • žumance - četiri komada
  • senf - četiri male kašike
  • kapar - četiri male kašike
  • tabasko - četiri male kašike
  • vorčester sos - četiri male kašike
  • aleva paprika - četiri male kašike
  • limunov sok - osam malih kašika
  • beli luk - četiri čena
  • kiseli krastavci - oko 100 grama
  • crveni luk - oko 100 grama 
  • slani fileti inćuna - osam komada
  • ljuti kečap - oko grama
  • konjak - oko 100 ml
  • so
  • biber

 

 

PRIPREMA

 

 

Za početak lepo očistite i usitnite meso.  Nakon toga spremite osnovu. Pomešajte žumanca, senf, so, biber i limunov sok, a onda lagano, malo po malo, dodajte ulje.

 

Sve to opet lepo promešajte. a onda dodajte i iseckanu beli luk, krastavčice, filete inćuna, luk, kapar i alevu papriku. A onda opet promešajte i dodajte koš kečap, tabasko i vorčester sos.

 

Onda u sve to ubacite i meso. E sada, ukoliko želite jači ukus, možete ga ostaviti da odstoji jednu noć ili čak i dve. No, ako nemate vremena, ostavite ga malo. 

 

Promešajte još malo opet. Da se bude lepo sjedinjeno.  Za kraj dodajte i konjak koji bifteku daje poseban šmek.

 

Možete ga poslužuti na tost hlebu, koji ćete prethodno namazati puterom. A možete i da zapečete običan hleb u rerni ako želite. 

 

Prijatno vam bilo. 

 

Bonus video: 

 

 

 

makonda-tracker