Nije važno da li je posna ili mrsna slava - ovako se mesi slavski kolač
U mnogobrojnim srpskim porodicama dan slave je trenutak kada se porodica okuplja za svečanom trpezom, na kojoj se može naći mnogo ukusnih specijaliteta.
U zavisnosti od želja i mogućnosti domaćini spremaju hranu i piće, a bez jednog slava ne može ni da se zamisli. U pitanju je slavski kolač, a odmah iza njega dolaze i žito i slavska sveća.
Ukoliko od sad niste spremali kolač donosimo vam starinski recept koji uspeva svima.
Potrebno je:
- 1,5 kg brašna
- 30 g pivskog kvasca
- 4 žumanceta
- 4 kašike šećera
- parče putera
- žumance
- so
- malo mleka
Priprema:
Ako je posna slava u testo se ne stavljaju jaja, a umesto mleka ide topla voda, umesto putera margarin.
Margarin izdrobite u manju posudu, nalijte mlakim mlekom ili vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo.
Dok kvasac narasta prosejte brašno i stavite na toplo mesto. U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte. Postepeno dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.
Kako bi testo bilo mekanije dodajte mu po malo rastopljenog putera (rastopite 100 g) i mesite. Kad je gotovo s mešenjem ostavite da narasta dok se masa ne udvostruči.
Potom ga prebacite na dasku, oblikujte u krug i stavite u posudu u kojoj će se peći. Najbolje je da ga stavite u dublju šerpu. Tad možete da krenete sa ukrašavanjem
Najvažnija stvar kod kolača je da bude "prekršten", da ima šaru u obliku krsta u sredini i da bude optočen vencem od pletenica. Ukrase ne pravite od kiselog testa, već posebno zamesite posno testo bez kvasca, jaja i mleka.
Napravite sve ono što želite u kući: ptice (za zdravlje i veselje), grozd (da vinograd dobro rodi), burence (u kući svega u izobilju), knjigu (da deca dobro uče), a najvažniji je ukras poskurica sa slovima ИС, ХC, НИ, КА (Isus Hristos pobeđuje), koji se utiskuje drvenim pečatom u sredinu kolača.
Bonus video:
Musaka i šopska salata za prave gurmane